Afera "Respiratori": Niko od osumnjičenih se nije pojavio na sudu

Radiosarajevo.ba
Afera "Respiratori": Niko od osumnjičenih se nije pojavio na sudu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Kao svjedok se pojavio Asim Sarajlić

Počelo je ročište u predmetu Fadil Novalić i drugi koji su osumnjičeni u aferi Respiratori. Zanimljivo je da se niko od osumnjičenih i njihovih advokata nije pojavio na ročištu.

Kao svjedok se pojavio Asim Sarajlić, delegat u Domu naroda PSBiH, javlja BHRT

U cilju zaštite svjedoka novinari su isključeni sa praćenja ročista, a za to je zahtjev podnio pravni savjetnik Asima Sarajlića, Nermin Mulalić.

Kako se ne bi saznali detalji u vezi sa ovom istragom javnost nije upoznata sa daljim dešavanjima na ročištu, ali u uvodnom dijelu smo mogli čuti od tužioca Tužilaštva BiH Mirze Hukeljića da je Sarajlić pozvan zbog prijedloga za njegovo kažnjavanje.

Međutim zbog istrage nismo upoznati zašto je Sarajlić i u ovom predmetu svjedok, niti zbog čega prijedlog o kažnjavanju.

Sud BiH odlučio je da će se premijer FBiH Fadil Novalić braniti sa slobode. Za suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme Srebrena malina Fikreta Hodžića važi ista odluka. 

Podsjetimo, Novalić, Solak i Hodžić se sumnjiče za nelegalnu nabavku 100 respiratora iz Kine.

Tom nabavkom potrošeno je 10,5 miliona KM iz budžeta.

Prvo ročište po ovom pitanju trajalu je cijelu noć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije