FUCZ / "Malina respiratori" idu u zdravstvene ustanove: Ove sedmice tender za transport

10. 08. 2020. u 09:50:00 M. R. S.

Shares: 0

Federalna uprava civilne zaštite priprema dokumentaciju za tender ili tendere za izbor najpovoljnije ovlaštene firme koja će transportovati i instalirati 100 respiratora iz Kine, čija je nabavka predmet istrage Tužilaštva BiH.

"Nadam se da ćemo ove sedmice objaviti tender. Pokušavamo tendersku dokumentaciju dobro pripremiti da ne bi bilo nešto problematično. Još ne znamo hoće li biti jedan tender s dva lota, ili dva tendera. I to je jedno od pitanja, je li pametnije dati jednoj firmi instalaciju i transport ili da idu dva tendera", kazao je za Radiosarajevo.ba Mustafa Kadribegović, koji je ovlašten da vodi Federalnu upravu civilne zaštite nakon što je Vlada FBiH "preventivno" suspendovala Fahrudina Solaka s mjesta direktora FUCZ. 

Kadribegović je dodao da jedna ovlaštena firma treba instalirati respiratore, a da je drugi proces verifikacije.

"Nastojat ćemo što prije sve obaviti. Procedura će trajati mjesec dana u najboljem slučaju", rekao je Kadribegović.

Procjena je da će ovaj posao koštati 130.000 KM.

Kadribegović je istakao da su dosad od zdravstvenih ustanova, a preko kantonalnih ministarstava zdravstva, dobili zahtjeve za raspodjelu 117 respiratora, najviše iz Tuzlanskog kantona, a respiratora ima stotinu.

Potreba za ovim resporatorima iskazana je iz devet kantona, s tim da iz Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" Bihać nisu dostavili nikakav zahtjev, ali jeste neka druga zdravstvena ustanova s područja USK.

"Iz Kantona Sarajevo nije stigao zahtjev. Rekli su da će poslati, pa ne znam hoće li dostaviti. Rok nije ograničen", kazao je Kadribegović.

Podsjetimo, stotinu respiratora nabavilo je poljoprivredno gazdinstvo Srebrena malina, u vlasištvu TV voditelja Fikreta Hodžića, za 10,5 miliona KM,. 

Respiratori se trenutno nalaze u skladištu firme Hercegovinalijek u Rajlovcu. 

Tužilaštvo BiH istražuje sumnjivu nabavku, a dosad su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, te direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak.

Tokom istrage je, između ostalog, vještačeno da ovi respiratori nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege, a nabavljeni su upravo zbog pandemije novog soja koronavirusa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA