Novaliću, Solaku i Hodžiću ukinute mjere zabrane

Radiosarajevo.ba
Novaliću, Solaku i Hodžiću ukinute mjere zabrane
Foto: Radiosarajevo.ba / U aprilu se otkrila afera respiratori

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je mjere zabrane koje su bile određene premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku Srebrene maline Fikretu Hodžiću.

Ovo je potvrđeno za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Novalić, Solak i Hodžić osumnjičeni su u premetu "Respirator". Istraga je otvorena zbog nabavke 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM, preko poljoprivrednog dobra Srebrena malina.

Tokom istrage je, između ostalog, vještačeno da ovi respiratori nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege, a nabavljeni su upravo zbog pandemije novog soja koronavirusa.

Nakon hapšenja Novalića, Solaka i Hodžića, Tužilaštvo BiH je zatražilo pritvor, a Sud BiH je donio rješenje kojim odbija prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora, ali uz mjere zabrane, i to sastajanjem sa svjedocima, a brani im se i sa se međusobno sastaju i komuniciraju.

Kako je tada rečeno, Mjera zabrane će trajati dok za njom postoji potreba. Svaka dva mjeseca će se kontrolisati njena opravdanost.

Osim njih, osumnjičen je i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije