Kadribegović: Uskoro raspodjela "malina respiratora", gdje će završiti

M. R. S.
Kadribegović: Uskoro raspodjela "malina respiratora", gdje će završiti
Foto: Vlada FBiH / 100 respiratora

Sedam kantona u Federaciji BiH izjasnilo se o potrebama za "malina respiratorima", i čeka se izjašnjenje još tri kako bi se krenulo s raspodjelom ove medicinske opreme čija je nabavka predmet istrage Tužilaštva BiH.

Stotinu respiratora, koje je nabavilo poljoprivredno dobro Srebrena malina za 10,5 miliona KM, nalazi se u skladištu firme Hercegovinalijek u Rajlovcu.

"Uputili smo dopis kantonalnim ministarstvima zdravstva da iskomuniciraju sa zdravstvenim ustanovama i dostave potrebe. Još se čekaju odgovori tri kantona, pa da se mogu rasporediti. Ima ih stotinu na lageru", kazao je za Radiosarajevo.ba Mustafa Kadribegović, koji obavlja dužnost direktora Federalne uprave civilne zaštite, nakon što je Vlada FBiH privremeno suspendovala Fahrudina Solaka s te pozicije.

Dodao je da nakon raspodjele, za koju će se obratiti Federalnom ministarstvu zdravstva i Zavodu zdravstvenog osiguranja FBiH, ostaje problem instaliranja.

"Nakon toga bi se stekli uslovi za verifikaciju", dodao je Kadribegović.

No, postavlja se pitanje za šta će se koristiti ovi respiratori na klinikama i bolnicama imajući u vidu da je u okviru istrage Tužilaštva BiH utvrđeno da su ovi koji su nabavljeni neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege.

"Znam iz medija da se to utvrđivalo. Ali neka neko ko je zadužen za to utvrdi za koje su njege ti respiratori i koja im je namjena. Oni su tu i mi moramo nešto s njima uraditi. Najgore je da su plaćeni i da stoje", prokomentirao je Kadribegović.

Kazao je da je FUCZ izvršila nabavku spornih respiratora, ali da je neprihvatljivo da lageruju medicinsku opremu i sredstva, što je i van domena njihovog djelovanja.

Podsjetimo, zbog kupovine ovih 100 respiratora iz Kine osumnjičeni su Fadil Novalić, premijer FBiH, Solak, te Fikret Hodžić, vlasnik Srebrene maline, dok je i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak saslušan u svojstvu osumnjičenog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije