... / Pitali smo: Je li nakon sumnjivih nabavki FBiH ostala bez novca za zaštitu građana

28. 05. 2020. u 11:43:00 M. R. S.

Shares: 0

Predstavnički dom Parlamenta FBiH današnju je vanrednu sjednicu posvetio aktivnostima Vlade FBiH poduzetim tokom pandemije novog soja koronavirusa s posebnim osvrtom na javne nabavke.

Sjednica je zakazana na zahtjev opozicionih zastupnika, nakon afere s nabavkom 100 respiratora iz Kine i to bez tendera i za 10,5 miliona KM preko poljoprivrednog gazdinstva Srebrena malina.

Tim povodom je Mladen Bošković (HDZ BiH), dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, istakao da je na osnovu izvještaja koje su dobili jano da su sve nabave provedene bez primjene Zakona o javnim nabavama (izuzeće).

Ono što je alarmantno je njegovo upozorenje da je gotovo sav novac predviđen u budžetu FBiH u iznosu od 23 miliona KM potrošen te Federalna uprava civilne zaštite više nema sredstava za eventualne buduće potrebe.

Tim povodom smo kontaktirali Mustafu Kadribegovića, kojeg je Vlada FBiH ovlastila da rukovodi Federalnom upravom civilne zaštite, nakon što je "preventivno suspendovala" Fahrudina Solaka.

Kadribegovića smo pitali da li je FUCZ ostala bez novca za buduće aktivnosti u zaštiti i spašavanju, imajući u vidu da pandemija nije blizu kraja i očekuje se drugi val.

"Jutros sam od naše službe za računovodstvo dobio informaciju da na računima imamo oko 6,3 miliona KM. To su sredstva posebne naknade koja se izdvaja iz plaća i raspoređuje se na način da 65 posto ide općinama, 20 posto kantonima, a Federaciji BiH 15 posto. Dakle, na računima imamo još 6,3 miliona KM. Vjerovatno da određena sredstva imaju i na računima općina i kantona", kazao je Kadribegović za Radiosarajevo.ba.

Inače, prema rebalansu budžeta FBiH za ovu godinu, kada su u pitanju sredstva FUCZ namijenjena za zaštitu i spašavanje, za transfere drugim nivoima vlasti i fondovima na raspolaganju su imali 3,8 miliona KM, a nabavku opreme 10,2 miliona KM.

Za nabavke opreme potrošili su oko 23 miliona KM, o čemu se vodi rasprava.

Bošković je u današnjem saopćenju za javnost istakao da su vanredne okolnosti u kojima smo se našli u posljednja dva mjeseca bile jasan pokazatelj želja određenih političkih predstavnika stranka sa sjedištem u Sarajevu na pokušaje suspenzije zakonodavne vlasti u Federacije BiH.

"Naznaka daljnjeg ponašanja suprotno načelima ustavnosti i zakonitosti je instantna smjena i krajnje upitni propisi Vlade Federacije BiH, doneseni preglasavanjem predstavnika HDZ BiH, koji su na novi način regulirali rad Federalnog stožera civilne zaštite. Naime, novim podzakonskim aktom Vlade FBiH, smanjen je broj stručnih osoba iz rada stožera te su na novi način ali i s diktatorskim ovlastima, propisane ovlasti načelnika čak i u odnosu na zapovjednika Federalnog stožera civilne zaštite“, naveo je Bošović.

Dodao je da nema nikakvih dvojbi kako se razdoblje pandemije i stanje nesreće pokušalo iskoristiti da bi određene politike nastojale priskrbiti središnju ulogu upravitelja i ključnog koordinatora svih procesa.

"Takve želje i namjere dovele su samo do raznih sumnjivih i vrlo vjerojatno nelegalnih postupaka koji su provedeni uz suspenziju i izuzeće propisa o javnim nabavama a Federaciju su koštale u iznosu od 23 milijuna KM", između ostalog je kazao Bošković.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA