Utvrđeno: FUCZ nema adekvatno skladište, ne znaju šta će ni s prvih 80 respiratora

M. R. S.
Utvrđeno: FUCZ nema adekvatno skladište, ne znaju šta će ni s prvih 80 respiratora
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Pristiglih 20 respiratora

Firma Srebrena malina podnijela je sinoć carinsku prijavu za 20 respiratora koji su jučer stigli iz Kine, no moći će ih uzeti tek kada plate 265.131 KM PDV-a, kazao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, riječ je o preostalih 20 od ukupno 100 spornih respiratora koje je Federalna uprava civilne zaštite bez tendera nabavila preko poljoprivrednog gazdinstva Srebrena malina, za iznos od 10,5 miliona KM. Ova nabavka je predmet kojim se bavi Tužilaštvo BiH.

"Respiratori stoje u carinskoj ispostavi na sarajevskom aerodromu i pod carinskim su nadzorom. Prvo mora leći uplata PDV-a i onda će oni biti pušteni. Kada će se to desiti nije poznato", dodao je Kovačević.

Napomenimo da su računi Srebrene maline blokirani.

No, ako se i kada plati PDV, veliko je pitanje šta će biti s ovim respiratorima i gdje će biti uskladišteni. Naime, zanimljivo je da je utvrđeno da Federalna uprava civilne zaštite zapravo nema adekvatan skladišni prostor, pa je problem i gdje će sada s prvih 80 pristiglih respiratora koje su uskladištili.

"Mi nemamo nikakvih informacija oko preuzimanja 20 respiratora. Sve informacije koje smo dobili, dobili smo iz medija. Ali postoje tehnički problemi pri preuzimanju medicinske opreme. Inspekcija je utvrdila da nemamo adekvatan skladišni prostor, uopće nemamo mogućnost da manipulišemo lijekovima i medicinskom opremom", kazao je za Radiosarajevo.ba Mustafa Kadribegović, kojeg je Vlada FBiH nedavno ovlastila da rukovodi FUCZ, nakon što je "preventivno suspendovala" Fahrudina Solaka zbog afere s nabavkom respiratora.

Mustafa Kadribegović - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Mustafa Kadribegović

Kadribegović je dodao da ne zna kako će sve biti.

"Ugovor sa Srebrenom malinom je predvidio da se to isporuči na našu adresu u Bojničkoj ulici. Najvjerovatnije ćemo čekati neko adekvatno zakonsko rješenje", rekao je Kadribegović.

Napomenimo i da je utvrđeno da su ovi respiratori neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije