Sebija Izetbegović o pandemiji, aferi "respiratori" ali i o parkiranju

9
Radiosarajevo.ba
Sebija Izetbegović o pandemiji, aferi "respiratori" ali i o parkiranju
FOTO: Arhiv / Sebija Izetbegović

Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i jedna od najpoznatijih žena u BiH, u intervjuu za Hayat.ba, vrlo govorila je o svom poslovnom i privatnom životu, sreći i onome što je ispunjava.

Govorila je o pandemiji koronavirusa, kako se KCUS bori sa svim izazovima. Priča o (ne)svjesnosti građana na zarazu s kojom se mjesecima borimo, ali i o odbijenom zahtjevu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za dodjelu statusa univerzitetske bolnice.

Iskreno govori i o aferi “Respiratori”, ali i o tome ko je profesorica Izetbegović kada nije u bijelom mantilu, s kim se druži, kako provodi vrijeme…

Osvrnula se na drugi talas epidemije, koji se sve češće najavljuje, ona smatra da će dolaskom hladnijeg vremena svi duže boraviti u zatvorenim prostorima, što jeste pogodno za širenje koronavirusa

"Isto je pogodno i za širenje gripe. Mjere opreza moraju stalno postojati. Koliko god je moguće, treba poštovati propisanu fizičku distancu, nošenje maski, pranje ruku, prirodno provjetravanje prostora. Nisam mišljenja da treba biti panike. Panika ne donosi ništa dobro. Treba poštivati mjere i biti na oprezu, hladno i racionalno", kazala je Izetbegović.

Ona ističe da kada je broj pozitivnih u porastu tada i građani postanu više discilinovani.

"Tada strah od bolesti uvede disciplinu. Potpuno razumijem potrebu da se bude slobodan i da se „slobodno diše“, ali razum mora nametnuti poštivanje propisanih epidemioloških mjera, bez obzira na to koliko nas one sputavaju.

COVID 19 je zastrašujuće teška bolest kada se razvije, s posve nepredvidivim tokom. Nema pravila. Nekad stariji, s više bolesti, prežive, a mladi, prethodno zdravi, podlegnu. Vidjeli smo strahovito teške oblike bolesti COVID 19 i zbog toga pozivam na oprez. Neće se svi pozitivni razboljeti, ali mogu zaraziti one u svojoj okolini. Efikasan lijek ne postoji. Vakcina je još upitna. Zato oprez! Poštujte propisane mjere", poručila je generalna direktorica.

Komentarisala je i aferu "respiratore" te funkcionalnost nabavljenih uređaja.

"KCUS je prije sedam dana od Ministarstva zdravstva KS dobio tri respiratora iz donacije UAE, koji su iste oznake i vrste kao i „sporni“. Serviseri iz Beograda su ih atestirali i pustili u rad, te dali dozvolu da ih koristimo. Dobili smo zvaničnu potvrdu od servisera i osoblje je educirano za rad na njima", istaknula je ona.

Sebija Izetbegović je za Hayat govorila i o njenom parkiranju kod Vječne vatre.

"Nažalost, da, stala sam na nepropisno mjesto. To ne smijem raditi ni ja, ni bilo ko drugi. Ne opravdava me ni činjenica da se radilo doslovno o tri minute, da sam imala upaljena sva četiri žmigavca i da je policajac rekao: „Nema problema ako nećete dugo“.

Naročito ja ne smijem napraviti takvu grešku, jer ne želim biti uzor nekima u činjenju nečega što nije propisno. To što i masa drugih čine tako nešto, čak i mnogo gore od toga, pa ugrožavaju sigurnost drugih u saobraćaju, nimalo me ne opravdava.

Platila sam kaznu, ali je ona ništa spram onoga koliko mi je bilo neprijatno", zeključila je ona.

Ostatak razgovora možete pročitati OVDJE:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije