SABNOR BiH žestoko reagirao na obilježavanje Bleiburga na Radimlji u Stocu

9
Radiosarajevo.ba
SABNOR BiH žestoko reagirao na obilježavanje Bleiburga na Radimlji u Stocu
Foto: Bljesak.info / Obilježavanje Bleiburga na Radimlji u Stocu

Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH izražava, kako su večera saopćili, zgražanje nad šutnjom državnih institucija BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH koje su očito dale saglasnost da Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sudjeluje danas, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvaske, na obilježavanju 76. godišnjice događaja u Bleiburgu i tzv. Križnog puta hrvatskoga naroda u Stocu.

"U najavi je i komemorativni skup na Radimlji kod Stoca, gdje je predviđeno da će biti položen vijenac ispred delegacije Republike Hrvatske. Jasna je namjera organizatora ovog skupa da se u BiH nakon zabrane u Austriji instalira neoustaški oficijelni narativ koji na mjestima zajedničkog života različitih etničkih zajednica stvara dodatne podjele i antagonizme", saopćili su, te dodali:

"Pažljivo je odabran Stolac i politička poruka je očita. Mi iz SABNOR-A želimo biti jasni. Svi imaju pravo na grob i tihi spomen u krugu najbližih, ali službene počasti ne smiju legitimirati zločince i pridonositi političkim i ideološkim manipulacijama sa žrtvama".

Da sve bude šokantnije obilježavanje je održano na spomen-obilježju u obliku malog križa koje je podignuto 2005. godine pedesetak metara od čuvene nekropole stećaka Radimlja, koju je, uz ostalo, svojim djelima proslavio i Mehmedalija Mak Dizdar.

"Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske danas sam ovdje na obilježavanju 76. godišnjice Bleiburške tragedije, križnog puta, svih križnih putova ili marševa smrti na Radimlji, gdje je prije 76 godina bilo jedno veliko stratište, gdje su komunistički zločinci počinili velika ubojstva. Ubijali su ljude, i civile i zarobljenike, bez suda, bez presude. To je zapravo jedno strašno poglavlje u hrvatskoj prošlosti - izjavio je novinarima hrvatski ministar Grlić Radman, prenijela je Fena.

Istaknuo je kako je hrvatski narod mali narod te da je "bio žrtva svih ideologija, jednako fašističke, nacističke, a tako i komunističke".

" Osobito u svibnju 1945. godine, od Bleiburga pa kroz cijelu tadašnju bivšu državu, Jadransko more, ubijani su ljudi, bacani su u zajedničke jame. Nevini civili su ovdje, djevojke, žene u narodnim nošnjama ubijane bez suda i presude", rekao je ministar Grlić Radman nakon susreta s načelnikom Stoca Stjepanom Boškovićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije