SABNOR: Varvari crtaju kukasti križ na smrtovnici legende, zahtijevamo hitnu istragu!

7
Radiosarajevo.ba
SABNOR: Varvari crtaju kukasti križ na smrtovnici legende, zahtijevamo hitnu istragu!
Facebook / Barbarski čin

Varvarski čin iscrtavanja kukastog križa na smrtovnici sarajevske legende Želimira Altarca Čička jeste odraz sve učestalijih napada na zajednički život u BiH, saopćeno je jutros iz SABNOR-a Bosne i Hercegovine.

SABNOR je, podsjećamo, skraćenica za Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (Drugi svjetski rat).

"Zahtijevamo da nadležni organi MUP-a KS odmah pokrenu istragu i kazne vinovnika/e ovog vandalizma", poručili su.

Stava su da su ovakvi slučajevi "atak na civilizacijske vrijednosti BiH, njenu kulturnu supstancu i historijsko naslijeđe".

"SABNOR BiH će uvijek braniti antifašističke vrijednosti radi kojih su najbolji među nama dali i svoje živote i neće dozvoliti neofašistima da ugrožavaju život i evropsku perspektivu u BiH. Smrt fašizmu - sloboda narodu!", zaključili su.

Podsjetimo, Jevrejska opština u Sarajevu sinoć je objavila i oštro osudila barbarski čin crtanja kukastog križa na smrtovnici nedavno preminulog člana JO Sarajevo i počasnog građanina grada Sarajeva Želimira Altarca Čička.

"Posebno nas zabrinjava da je neko, u doba jedne od najvećih kriza sa kojom se naše društvo do sada susrelo, na obavijesti o smrti jednog Jevreja koja je bila postavljena na kapiju Jevrejske opštine u Sarajevu, tokom praznika Pesah, usred dana, izvježbanim pokretom nacrtao kukasti krst", navodi se u reagiranju predsjednika Jevrejske opštine Sarajevo Borisa Kožemjakina.

Izrazili su nadu da će Sarajevo osuditi ovaj uistinu sraman i nedopustiv gest, gest kakav Sarajevo ne zaslužuje.

"Nadamo se da će Sarajevo, Grad i građani, ovaj neshvatljivi čin mržnje osuditi, a nadležni organi, brzom reakcijom, utvrditi identitet počinioca i njegov čin adekvatno sankcionisati", naveo je Kožemjakin.

Želimir Altarac Čičak (74), legenda sarajevske muzičke scene sahranjen je jučer na gradskom groblju Bare. Altarac je preminuo 26. marta u sarajevskoj bolnici od posljedica infekcije COVID-19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije