Legendarnom Čičku: Kad kišni dani prođu, ja nestat ću uz zvona zvuk...

3
Radiosarajevo.ba
Legendarnom Čičku: Kad kišni dani prođu, ja nestat ću uz zvona zvuk...
Foto: Rock maraton / Čičak i Indexi

Želimiru Altarcu Čičku (74), legendi sarajevske muzičke scene održana je danas komemoracija u Sarajevu.

Kolege, prijatelji i poštovaoci njegovog lika i djela uputili su danas posljednje poruke našem Čičku ali i odali počast minutom šutnje.

Poručili su gdje početi kad je imao toliko životnih priča, dešavanja, zbivanja, aktivnosti što neki ne bi bili u prilici ni za 100 života. Obilježio je ovaj grad i nije ga napustio u najtežim vremenima. Živio je pjesmu od početka do kraja.

Bh. muzičar Mirza Salković istakao je da je pripadnik generacije u kojoj je imao privilegiju da mu Čičak ispuni san.

"Moji  jarani bili su za da zasviramo u Domu mladih, a drugi da zasviramo u Skenderiji. Čičak mi je uspio ostvariti oba sna, žao mi je budućh generacija koje neće imati priliku osjetiti vjetar u leđa koji smo mi imali", kazao je u svom obraćanju Salković. 

Mladi Irfan Čengić ispred Socijaldemokratke partije BiH ali i u svoje lično ime zahvalio je Želimiru Altarcu Čičku za sve ove godine i na onome što je predstavljao u Sarajevu.

"U ovoj sedmici Grad Sarajevo je doživio veliki poraz radi nas političara, i veliki gubitak odlaskom Čička. On je bio simbol pravog Sarajeva. Ja to Sarajevo nisam upoznao jer sam 1992. godine rođen, ali zahvaljujem se Čičku za svaku priču o tom Sarajevu, jer on bio toga kako je bilo nekada. U ime SDP želim mu se zahvaliti na angažmanu, bio je aktivista, nije bio političar, zaista je predstavljao građane. On je dobio i plaketu Počasni građanin Grada Sarajeva, a zaslužio je mnogo više od te plakete. Koliko je značio najbolje govori i pjesma Zabranjenog pušenja " Vidjeli neko Jerusalem i Papine dvore, nekada davno kad sam išao sa Čičkom na Stonse.." obraćanje je završio pjesmom Indexi "pjesma je sav život moj, pjesme smo mi, ja i ti, kad kišni dani prođu ja nestat ću uz zvona zvuk", kazao je Čengić. 

Komemoracija je završena uz pjesmu Indexa "Negdje u kraju, u zatišju".

Oproštaju od našeg Čička, uz njegovu suprugu Edinu Gugać, prisustvovali su premijer KS Edin Forto, zastupnik u Skuptini KS Elmedin Konaković, načelnik Općine Centar Srđan Mandić, njegovi prijatelji i saradnici Vanja Tešić, Mladen Vojičić Tifa, Melisa Lekić, Robert Salom, Mevro Maestro, Lejla Trnčić, Goran Behmen, Senad Zaimović, Aldi Halilović, Davor Ebner, Damir Arslanagić, Ana Mrnjavac i Alen Mulović.

Čičak će biti sahranjen 30. marta na gradskom groblju Bare u 13:45, u Sarajevu.

Želimir Altarac Čičak je rođen 21.08.1947. godine u Sarajevu.

Jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih kreatora sarajevske muzičke pozornice, pionir diskdžokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promotor i organizator velikih rock spektakala, publicist i animator rock kulture, inicijator mnogih muzičkih manifestacija koje su postale tradicionalne.



Ko je bio Želimir Altarac Čičak?

Želimir Altarac Čičak rođen je 1947. godine u Sarajevu. Još kao učenik Prve gimnazije u Sarajevu organizirao je razne kulturno-zabavne programe i koncerte i u to vrijeme bio najbolji voditelj koncerata "in live".

Altarac će ostati upamćen kao pionir diskdžokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promotor i organizator velikih rock spektakala, publicist i animator rock kulture, inicijator mnogih muzičkih manifestacija koje su postale tradicionalne.

U drugoj polovini šezdesetih godina često je nastupao na večerima poezije govoreći svoje stihove po studentskim domovima i domovima kulture, gdje je stekao brojnu publiku. Bili su to Čičkovi muzičko-poetski performansi na kojima bi kao gosti njegove stihove govorili Etela Pardo i Branko Ličen, tada studenti Pozorišne akademije, dok je za muzičku pratnju na orguljama bio zadužen Ranko Rihtman.

Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih u podrumu Studentskog doma "Mladen Stojanović" djelovao je i prvi underground club u Sarajevu "Barutana". U kratkoj historiji tu su svirali mnogi, ali "Barutana" je zapamćena po programima koje je vodio Čičak i to pod nazivom "Čičak plus Čičak", gdje su zajedno nastupali Ž. A. Čičak i grupa "Čičak", a koji je već tada stekao epitet najboljeg diskdžokeja bivše Jugoslavije, a "Barutana" je bila mjesto gdje su se mogla čuti najaktualnija svjetska muzička ostvarenja trendovskog i progresivnog avangardnog žanra.

Najuspješniju saradnju ostvaruje s grupom Indexi, odnosno s gitaristom i skladateljem Slobodanom Bodom A. Kovačevićem.

Uradio je tekstove za neke od ključnih pjesama Indexa, kao što su "Negdje na kraju u zatišju" i "Svijet u kome živim". Također, Indexima je napisao stihove za njihovu antologijsku i na koncertima najviše izvođenu "Svijet u kojem živim" (domaći hit '71.), "Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije