SABNOR: "Četnici i partizani se ne mogu izjednačiti, ustanimo zajedno protiv aveti"

8
Radiosarajevo.ba
SABNOR: "Četnici i partizani se ne mogu izjednačiti, ustanimo zajedno protiv aveti"
Foto: Radiosarajevo.ba / Sa skupa SABNOR-a: Antifašizam u Sarajevu je živ

Nakon sramnog izjednačavanja Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i Jugoslovenske vojske u otadžbini, odnosno stavljanja u istu ravan Josipa Broza Tita i Draže Mihailovića i njihovog doprinosa u antifašističkoj borbi, na akademiji organizovanoj u Beogradu u povodu 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, reagovao je Savez antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine.

"Mi antifašisti Bosne i Hercegovine nemamo pravo na šutnju. Tim više što je tom sramnom činu prisustvovao i Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te svojim istupima podržao takav revizionizam istorije i istorijskih činjenica.

Najoštrije osuđujemo takvo predstavljanje naše domovine, te tražimo od Parlamentarne skupštine BiH da o ovom pitanju, po hitnom postupku, zauzme stav", navode u saopćenju.

Traže od Predsjedništva države, koje je zaduženo za vođenje vanjske politike, da informiše građane na kojem državnom organu je donesena odluka o izjednačavanju četničkog i partrizanskog pokreta.

"Ako takve odluke nema, tražimo od pravosudnih organa BiH, ali i Parlamentarne skupštine BiH da preduzmu sve zakonske mjere kako bi se svi, bez obzira na kojoj funkciji bili, koji na ovakav način sramote državu, adekvatno sankcionisali i uklonili iz javnog prostora.

U protivnom ne ostaje nam ništa drugo nego da pozovemo narod u odbranu domovine i njenog najčasnijeg dijela istorijskog naslijeđa", poručuju iz SABNOR-a BiH.

Istovremeno, pozivaju sve antifašiste iz država nastalih raspadom Jugoslavije, da se udruže, baš onako kako su bili udruženi Titovi partizani, "zajedno suprotstave avetima povampirenog neofašizma, koji je digao glavu, i sasječemo ga u korjenu. Budimo dostojni onih čija djela baštinimo! Smrt fašizmu – sloboda narodu", poručili su iz SABNOR-a u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije