Hrvatska / Milanović o izjednačavanju Tita i Draže Mihailovića

11. 05. 2021. u 21:41:00 Fena

Shares: 0

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ocijenio je u utorak da je izjednačavanje četničkog vođe Draže Mihailovića i antifašističkog lidera Josipa Broza Tita "jadno" i optužio srbijanske vlasti da time "rasturaju svijest djece i mladih".

Dan pobjede nad fašizmom 9. maj obilježen je u nedjelju svečanošću u Narodnom pozorištu u Beogradu gdje su na velikom videozidu jedna pored druge stajale fotografije suradnika nacista Mihailovića i Tita, vođe partizana koji su se protiv njih borili u Drugom svjetskom ratu, prenijeli su lokalni mediji.

Na skupu su bili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, predsjednik parlamenta Ivica Dačić i ministri u srbijanskoj vladi.

Komentirajući taj događaj, Milanović je rekao da Mihailović i Tito nisu isti. "Ne, nisu isti. Draža Mihailović je jedna obična budala. On nije isti kao Ante Pavelić (fašistički vođa u Hrvatskoj tijekom rata), on je bio jedan oportunist i na kraju zločinac", rekao je Milanović, a prenosi Hina.

"To je jadno što rade.. to je način indoktriniranja i rasturanja dječje i svijesti mladih ljudi", dodao je.

Za Mihailovića je rekao da ga je američki predsjednik Harry Truman odlikovao zato što je spasio 300 padobranaca. "To je kao kad opljačkaš banku i onda nekom usput daš burek, usput i kao imaš veliko srce", kaže Milanović.

Po njegovim riječima, zločini četnika i njihov kukavičluk su "oportunizam i poznata stvar", a protiv njih su se "najkrvavije borili" Srbi, Crnogorci i Hrvati Dalmatinci.

Dodao je da je većina Hrvata tijekom rata bila doma i da "biti domobran uopće nije zločin, to je ok" te da je od boraca veći dio bio u partizanima, a manji na strani Sila Osovine i ustaškog pokreta.

"Ako ne znam što je u mome narodu bilo dobro i loše, onda sigurno ne mogu aspirirati da vodim taj narod i tu zajednicu kao demokratski izabrani lider. Nažalost, kod naših susjeda je sve deluzija", rekao je Milanović nakon prijema u povodu obilježavanja 30. obljetnice ustroja Druge gardijske brigade Gromovi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)