Tako je govorio Tito: Nećete ni jedni ni drugi, nego će Bosna bit’ Bosna

3
Radiosarajevo.ba
Tako je govorio Tito: Nećete ni jedni ni drugi, nego će Bosna bit’ Bosna
Foto: Jutarnji.hr / Josip Broz Tito

Na današnji dan, prije 41 godinu, preminuo je Josip Broz Tito doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Gotovo svi koji su u to vrijeme živjeli u SFRJ do u detalje se sjećaju trenutka kada su saznali da je prestalo kucati srce tadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita.

Bio je sunčan dan, nedjelja 4. maj 1980. godine. Tačno u 15:05 Jugoslavenska radio-televizija objavila je tužnu vijest.

U Bosni i Hercegovini danas se pijetetom odaje pažnja "najvećem sinu naših naroda i narodnosti".

U posebnom sjećanju bosanskohercegovačkih državljana svakako ostaju Titovi pogledi na Bosnu i Hercegovinu koju je doživljavao kao cjelovitu, zajednicu koja suvereno egzistira u jugoslavenskoj zajednici, ali svjedoči svoju samobitnost.

Tito je volio Bosnu koja je njemu i partizanima donijela tolike pobjede, te je, uprkos velikim pritiscima i Srbije i iz Hrvatske, donio konačnu odluku da BiH bude republika u sastavu SFRJ.

"Pošto je Bosna bila kamen spoticanja između Srba i Hrvata, rekoh: Nećete ni jedni ni drugi, nego će Bosna bit’ Bosna. Pa neka bude republika bosanska. Mi smo to riješili od početka, kada smo počeli Narodnooslobodilački rat", govorio je Tito.

Podsjetio je da je poslije nastala jugoslovenska federacija.

"Kad može Hrvatska, neka bude Hrvatska. Kad može Srbija, neka bude Srbija. Kad može Crna Gora, neka bude Crna Gora. Pa neka bude i Bosna, bez obzira što to nije jedna nacija", rekao je Tito.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije