Sramotno: Oskrnavljena bista Josipa Broza Tita

3
Radiosarajevo.ba
Sramotno: Oskrnavljena bista Josipa Broza Tita
Foto:PrtSc/nezavisne.com / Bista Josipa Broza Tita

Članovi UABNOR-a Opštine Travnik, kao i svih prethodnih godina, dan prije godišnjice smrti Josipa Broza Tita došli su do biste kako bi je uredili povodom obilježavanja današnjeg dana, a na mjestu su zatekli oskrnavljenu bistu s porukom "Tito je Hrvat" uz crteže križa i drugih figura.

Predsjednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata SBK Središnja Bosna Travnik Fuad Lolić je kazao da članovi smatraju da je ovo djelo maloljetnika, prenose Nezavisne.

"Pripadnici Policijske uprave Travnik u jutarnjim satima 4. maja 2021. godine izvršili su uviđaj, a na raspolaganje im je stavljen i videonadzor Općine Travnik, iz kojeg će se vidjeti počinitelj.

U slučaju da se radi o maloljetnoj osobi, UABNOR Općine Travnik pokrenut će postupak protiv roditelja maloljetnika sa ciljem upozoravanja roditelja, kao i obrazovnih insitucija na području Općine Travnik koje moraju kroz nastavni program dati značaj antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu i djelu i liku Josipa Broza Tita", kazao je Lolić te dodao:

"Generacije koje stasavaju i koje će sutra biti nosioci razvoja naše države, moraju znati ulogu Josipa Broza Tita u razvoju Bosne i Hercegovine i odlukama I i II zasjedanja ZAVNOBIH-a, kojima je utemeljena današnja država Bosna i Hercegvina, kao i odlukama II zasjedanja AVNOJ-a u kojim su potvrđene odluke iz Mrkonjić Grada, gdje je održano I zasjedanje ZAVNOBIH-a.

Zato je svako skrnavljenje biste Josipa Broza Tita i spomenika iz Drugog svjestkog rata skrnavljenje tekovina Bosne i Hercegovine i njenih naroda koji već stoljećima žive na ovim prostorima".

Dodali su da ih ovaj nemili incident neće spriječiti da danas u 15:05 odaju počast Josipu Brozu Titu, istinskom antifašisti, borcu za ljudska prava i tvorcu nesvrstanih.

"Na današnji dan tačno prije 41 godinu prestalo je kucati srce najvećeg sina naših naroda i narodnosti, pozivamo građane Travnika da se pridruže i zajedno sa članovima UABNOR-a Općine Travnik odaju počast Josipu Brozu Titu", stoji u saopštenju travničkog UABNOR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije