Hrvatski ministar Grlić Radman danas u BiH: Obilježava - događaje u Bleiburgu

10
Fena
Hrvatski ministar Grlić Radman danas u BiH: Obilježava - događaje u Bleiburgu
Foto: EPA-EFE / Grlić Radman dolazi u Stolac

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sudjelovat će danas, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, na obilježavanju 76. godišnjice događaja u Bleiburgu i križnog puta hrvatskoga naroda u Stocu.

Ministar Grlić Radman će se susresti s načelnikom Općine Stolac Stjepanom Boškovićem u 16.40 sati nakon čega su predviđene izjave za medije ispred Općine.

Potom će ministar prisustvovati komemoraciji na Radimlji kod Stoca, gdje će položiti vijenac i nazočiti svetoj misi u 18 sati, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.

Istovremeno, ove godine nije prijavljeno niti jedno okupljanje na Lojbaškom polju (Loibacher Feld) pored Bleiburga u Austriji, javila je policija u Koruškoj u četvrtak.

"Nije prijavljeno okupljanje ni od Blajburškog počasnog voda koji je do sada organizirao ovaj skup", rekao je glasnogovornik policije u Koruškoj Reiner Dionisio.

Proteklih godina u austrijskoj javnosti se razvila svijest o godišnjim okupljanjima na Lojbaškom polju te je promijenjen i zakon o obilježjima zabranjenih organizacija u koje su, nakon posljednje promjene 2019, uvrštena i obilježja tzv. Nezavisne države Hrvatske. Godine 2019. su se razvile kontroverze oko toga treba li zabraniti okupljanja koje se događa na privatnom posjedu. Iste godine i Katolička crkva u Koruškoj je uskratila dozvolu odvijanja mise na Lojbaškom polju.

A, 16. maja prošle godine, u sarajevskoj Katedrali je održana Bleiburška misa što je izazvao velike reakcije u našoj zemlji, te okupljanje i šetnju antifašista u SArajevu dok je trajala misa. 

Šta je bilo u Bleiburgu?

Kada se govori o Bleiburgu, radi se o skupu događaja na kraju Drugog svjetskog rata, vezanih za stradanje pripadnika hrvatskih oružanih snaga NDH, koja je podržavala fašističku ideologiju, te čija se vojska borila protiv partizana.

Na završetku Drugog svjetskog rata vojni i politički vrh kvislinške NDH bježao je pred jugoslavenskim partizanima. Savezničke snage su ih pored austrijskog gradića Bleiburg opkolili i vratili preko granice partizanima.

Vojni i politički vrh NDH uspio je pobjeći, dok su pripadnici ustaške i domobranske vojske i civili po povratku u Jugoslaviju likvidirani na više lokacija u Sloveniji ili poslani na tzv. "križne putove" duge po nekoliko stotina kilometara.

O kolikom se broju stradalih radi nema tačnih i zvaničnih podataka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije