Austrija bi mogla trajno zabraniti komemoraciju na Bleiburgu: Glorifikacija ustaša

Radiosarajevo.ba
Austrija bi mogla trajno zabraniti komemoraciju na Bleiburgu: Glorifikacija ustaša
Foto: EPA-EFE / Bleiburg

Austrijski parlament usvojio je nedavno rezoluciju o zabrani komemoracije na Bleiburgu koju su poduprli baš svi tamošnji zastupnici, osim onih iz krajnje desničarske i antimigrantske Slobodarske stranke (FPO). 

Riječ je o nadstranačkoj inicijativi koja predstavlja priličan presedan u austrijskoj parlamentarnoj praksi i koja cilja na trajnu zabranu tradicionalnih komemorativno-političkih okupljanja na Bleiburškom polju, piše Slobodna Dalmacija.

Ovogodišnji skup je suspendiran zbog preveniranja epidemije koronavirusa, no svi budući mogli bi biti zbog neželjenih fašističko-revizionističkih tendencija. Podsjetimo, misa za Blaiburg održana je u maju u Sarajevu, a izazvala je burne reakcije u našoj zemlji. 

Misa u Sarajevu

Rezolucija Donjeg doma austrijskog parlamenta zasad je pravno neobvezujuća za hodočasnike na Bleiburg, no svakako predstavlja ozbiljan politički signal i najavu oštrog zaokreta, piše Slobodna Dalmacija. 

Očituje li se o njoj pozitivno i vlada, lako bi se moglo dogoditi da majski prizori iz Austrije ubuduće trajno izostanu. 

Prema poslovniku tamošnjeg parlamenta, Ministarstvo unutrašnjih poslova iz Beča najkasnije do 25. jula mora se očitovati o ovome zastupničkom apelu koji sadrži i nekoliko pitanja upućenih vladi, među ostalim i ono dopušta li članak 29. austrijskog Zakona o okupljanju zabranu ovoga skupa.

Premda gotovo svi austrijski parlamentarci ne dvojbe oko toga da je manifestacija s misom zadušnicom na Bleiburgu postala epicentar simpatiziranja pronacističkog ustaškog pokreta, pravna problematika ovdašnjih okupljanja slojevita je jer se sve godinama odvija na privatnom posjedu, i to u vlasništvu hrvatskog udruženja – Počasnog bleiburškog voda.

Međutim, prema tumačenju jedne od pokretačica inicijative i austrijske zastupnice Olge Voglauer iz stranke Zelenih (koja je ujedno i koalicijski partner vladajuće Narodne stranke Sebastiana Kurza), ozbiljnu nadu u pozitivan ishod njihova zahtjeva daje nedavno pravno mišljenje renomiranog austrijskog ustavnopravnog stručnjaka po kojemu bleiburško okupljanje zloupotrebljava nominalno religijski karakter manifestacije.

U svojoj ekspertizi on je istaknuo da je "duh glorificiranja fašističkog ustaškog režima potisnuo namjeru odavanja počasti žrtvama poslijeratnih smaknuća", te da se takvo falsificiranje naravi skupa protivi austrijskom Zakonu o okupljanju.

"U Austriji pravimo jasnu razliku između skupova na kojima se sjećamo žrtava i onih na kojima se veličaju totalitarni sistemi, a okupljanje na Bleiburgu podrazumijeva ovo drugo. Veliki broj građana ne želi taj skup koji zloupotrebljava i hrvatska politika. A s obzirom na historiju Austrije, svemu tome ne bi trebalo biti mjesta na austrijskom tlu", smatra Olga Voglauer.

Inače, počasni bleiburški vod na čelu s Vicom Vukojevićem je povrh postojećih 30.000 kvadratnih metara zemljišta na Bleiburškom polju kupio i dodatnih 18.000 kvadrata, izvijestio je u maju austrijski Kleine Zeitung i objavio kako raspolaže kupoprodajnim ugovorom.

Počinitelji genocida

Ova transakcija bi se lako mogla pokazati jako promašenom investicijom, pogotovo zato što je austrijska liberalna stranka Naos već oštro kritizirala prodaju poljoprivrednog zemljišta u posve druge svrhe.

Glasnogovornik stranke za Korušku Markus Unterdorfer-Morgenstern posao je nazvao "protivpravnom prodajom i prvoklasnim skandalom", pa se i koruški premijer Peter Kaiser javno založio za "micanje" bleiburške komemoracije.

Poteze austrijskih zakonodavaca vrlo glasno su pozdravili iz krovne židovske organizacije u više od sto država, Svjetskog židovskog kongresa. 

"Hrabri austrijski zastupnici poslali su jasnu poruku da u njihovoj zemlji nema mjesta za bešćutne pokušaje historijskog revizionizma. Ne može se davati počasni prostor u nacionalnoj povijesti bilo koje zemlje počiniteljima genocida. Nijedno društvo ne može izbjegavati suočavanje s nesretnim poglavljima svoje prošlosti", poručili su iz Svjetskog židovskog kongresa, ističući kako nedavne akcije novoizabranog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića sugeriraju prekid s takvim uznemirujućim stajalištima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije