MUP KS se oglasio nakon održane mise za Bleiburg u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
MUP KS se oglasio nakon održane mise za Bleiburg u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Sarajevska policija poduzela je sve što je bilo neophodno da bi najavljena misa za Bleiburg i skup SABNOR-a BiH protekao u najboljem redu i miru, kazao je Mirza Hadžiabdić, iz Odjela za odnose s javnošću MUP-a KS, za Radiosarajevo.ba. 

Prema procjenama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevu (MUPKS) danas je na protestnoj šetnji u Sarajevu, zbog održavanje mise za žrtve Bleiburga u Katedrali Srca Isusova, bilo više od 5.000 učesnika.

"Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su postupajući po sačinjenim operativnim planovima uspješno realizovali aktivnosti u vezi osiguranja nesmetanog održavanja vjerskog obreda u sarajevskoj katedrali "Srca Isusova", kao i komemorativni mimohod organizovan od strane SABNOR-a BiH, kojem je prisustvovalo više od 5 hiljada osoba.

Nisu zabilježeni nikakvi incidenti sa elementima nasilja, te se ovom prilikom zahvaljujemo građanima na saradnji i razumjevanju. Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo svim policijskim službenicima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i drugih policijskih agencija koji su uzeli učešća u realizaciji planiranih aktivnosti, kao i pripadnicima Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, upućuje izraze zahvalnosti za saradnju i čestita im na visoko profesionalnom odnosu tokom realizacije današnjih aktivnosti", dodao je Hadžiabdić.

Podsjetimo, saobraćaj je bio obustavljen od 12.40 do 13.35 sati u području oko Katedrale, a nakon završetak mise ponovo je normaliziran.

Veliki broj antifašista u Sarajevu se okupio kako bi odao počast žrtvama zločinaca NDH tokom Drugog svjetskog rata u Sarajevu, kao i na reakciju zbog mise za Bleiburg, te su se, pjevajući antifašističke i partizanske pjesme, zaputili mirnom šetnjom sa Marijin Dvora do Vječne vatre, gdje su za kratko blokirali saobraćaj.

OPŠIRNIJE >>> Sarajlije s prozora pjevaju „Bella ciao“ u znak solidarnosti sa antifašistima

Po okončanju mise u katedrali, okupljeni antifašisti su se razišli. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije