Katedrala / Počela je misa za Bleiburg u Sarajevu

16. 05. 2020. u 12:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 76

U sarajevskoj Katedrali Srca Isusova počela je misa za Bleiburg i pored protivljenja velikog broja građana, međunarodne zajednice, koje smatraju da se ovim činom - kojeg su promovirali Počasni bleiburški vod i Sabor Hrvatske - vrši jasno nepoštivanje žrtava koje su pobile ustaše za vrijeme Drugog svjetskog rata u Sarajevu.

Nije ovo prva misa za Bleiburg u Sarajevu, treba to reći i naglasiti, ali način na koji je i od koga promovirana, dakako je presedan. 

Misu predvodi kardinal Vinko Puljić, a prisustvuju joj svećenici, časne sestre, ali i hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić, te članovi HDZ-a, među kojima je Marinko Čavara. Oko Katedrale su brojne policijske snage...

Puljić misu brani time da su žrtve - žrtve, uputio je i poruku vlastima kako, zbog reakcija, strahuje za svoj život (?), no ovdje vrijedi citirati uglednog sarajevskog redatelja Harisa Pašovića koji je legitimno upitao: "Zašto je protest protiv ustaštva napad na Crkvu?"

Misa se ipak održava, a prenose je HRT i TV Herceg-Bosna...


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA