Nobilo: Organizator pomena za Bleiburg je ubio Jusufa Tatara, povezan s tajnim službama

Radiosarajevo.ba
Nobilo: Organizator pomena za Bleiburg je ubio Jusufa Tatara, povezan s tajnim službama
INS.ba / Anto Nobilo

Mišljenja sam da Katolička crkva jednostavno nije to smjela napraviti Sarajevu i Bosni i Hercegovini, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo otkrivajući detalje ko stvarno stoji iza bleiburške komemoracije i mise koja će ovim povodom sutra bili služena u katedrali Srca Isusova. 

Piše: Faruk Vele 

Nobilo je, naime, bio advokat Josipa Perkovića, bivšeg šefa hrvatske tajne policije u postupku koji je vođen u Njemačkoj, te je imao uvid i u saznanja o Boži Vukušiću, jednom od organizatora bleiburške komemoracije. Takva saznanja nisu nevažna za pokušaj da se shvati insistiranje da se upravo jedan ovakav događaj održi u glavnom gradu naše zemlje.

Ubistvo u Njemačkoj

"Naime, Bože Vukušić je za vrijeme Jugoslavije, tokom 80-tih godina, pobjegao u Njemačku, jer se vodio sudski postupak protiv njega i njegove tadašnje djevojke zbog krađe zlata iz jedne obiteljske kuće u Splitu. U Njemačkoj je osuđen zbog ubojstva Jusufa Tatara, radnika, oca petero djece, koji nije bio na bilo koji način umiješan u emigrantske poslove ili bilo koje političko djelovanje.

On je organizirao to ubojstvo i osuđen je na doživotnu kaznu, da bi ta doživotna kazna naglo bila prekinuta početkom stvaranja Republike Hrvatske. Tad se on pojavljuje u Zagrebu i pokušava ući u vojnu tajnu službu SIS. Intervenirao je čak i Gojko Šušak tri puta kod mog prijatelja Josipa Perkovića da primi Vukušića. Perković je vrlo dobro znao sve o Vukušiću i odbio ga je primiti", kaže Nobilo za Radiosarajevo.ba. 

Tada u priču uskače Vice Vukojević, aktuelni predsjednik Počasnog bleibušrkog voda, još jedan od ključnih u organizaciji komemoracije u Sarajevu. 

"Zahvaljujući Vici Vukojeviću Vukušić je primljen u civilnu tajnu službu Hrvatske, koja se tada zvala SUS. Nakon nekog vremena je istjeran i iz tajne službe. U našem postupku u Minhenu je utvrđeno da je imao veze s otimanjem umirovljenih službenika Državne sigurnosti. Oni su nasilno oteti, mučeni, ispitivani i pokušalo se preko njih doći do određenih kompromitirajući podataka.

Radilo se o svojevrsnim eskadronima smrti koji su koristili i značke i svoje funkcije u tajnoj službi za vrijeme takvih aktivnosti. Očito se u slučaju Vukušića radi o osobi koja je takvog profila da nijedan pristojan čovjek ne bi trebao imati kontakt sa njom, a kamoli da mu se omogući da on pregovara sa Hrvatskim saborom", ističe Nobilo. 

Uloga tajnih službi 

Na pitanje koliko su i u ovu priču umiješane tajne službe, Nobilo napominje "da su sve osobe koje djeluju s tih ekstremnih pozicija uglavnom povezane sa tajnim službama". 

"Teško je sve to skupa rekonstruirati. Imam određene informacije, ali nemam i dokaze, pa ne mogu javno govoriti. Ali, jasno je da su oni koji su ovo organizirali, donijeli odluku da se ovo sutra komemorira i da se slavi Bleiburg u Sarajevu, itekako znali kakve će to posljedice izazvati i htjeli su takve posljedice. Ko to radi, sigurno ne želi dobro Bosni i Hercegovini. Očito se to radi iz određenih partikularnih interesa ili neprijateljstva prema državi Bosni i Hercegovini", naglašava Nobilo. 

Kardinal Puljić i Crkva 

Nadalje, Nobilo tvrdi da će ovaj događaj imati "vrlo štetne posljedice po međunacionalne odnose u Bosni i Hercegovini koji ionako nisu sjajni i opterećeni su sa međunacionalnim problemima. 

"Dakle, razuman i savjestan političar ili crkveni velikodostojnik morao je sagldati situaciju i izbjeći to, a ne praviti taj događaj u Sarajevu. Drugo, taj 15. maj, odnosno sredina maja, kada se odvija ta manifestacija u Blieburgu, ona je uvijek bila isključivo komemoracija paloj ustaškoj vojsci. Nikada ta komemoracija nije bila vezana za intimno, obiteljsko okupljanje i sjećanje na svoje pretke koji su poginuli pod bilo kojim okolnostima u svim povijesnim događajima, nego se sve svodilo na tu profašističku nostalgiju, na slavljenje ustaške vojske. Takvo nešto i piše na spomeniku u Bleiburgu: 'U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci'. Na koncu, na Blieburgu je došlo do predaje ustaške vojske, na Bleiburgu niko nije ubijen", kaže Nobilo za Radiosarajevo.ba. 

Također, Nobilo dodaje kao se događaj koji se desio tih tjedana, nakon što je nastupio mir i nakon što su se fašisti predali "stalno koristi za obnavljanje tog ustaškog sentimenta, za njegovanje nekakvog profašističkog pogleda na svijet". 

"Taj problem Hrvatska nije mogla riješiti. Biskupska konferencija Austrije i austrijski državni organi su prošle godine taj problem vrlo kvalitetno riješili. Oni su rekli da će svako isticanje ustaških simbola kod njih biti kažnjivo. I odjedanput su nestale ustaše s tih obilježavanja. U međuvremenu je nastupila pandemija COVID-19, pa se taj događaj u Blieburgu i ne obilježava. Zato mislim da je apsolutno greška kardinala Puljića koji je prihvatio da to napravi u Sarajevu. On dugo živi u Sarajevu, poznate su mu sve okolnosti. On je morao znati da će to izazvati teške posljedice. Nije smio to Sarajevu napraviti, pogotovo na kraju svog mandata", smatra naš sagovornik 

Međutim, Nobilo naglašava da je motor i pokretač svega što se dešava vezano za Bleiburg i "tog ustaškog sentimenta" ustvari  Biskupska konferencija Hrvatske. 

"Oni stoje iza toga. Ne mogu se otresti te svoje uloge. S jedne strane se ide na osudu komunizma, a s druge strane se rehabilitira ustaštvo, što je neprihvatljivo", naglasio je. 

Ustaški dernek 

Po njemu je skandalozno da je Hrvatski sabor pokrovitelj tog, kako ga je nazvao, "ustaškog dernerka". 

"Hrvatska je prije 24 godine donijela Zakon o blagdanima, praznicima i spomendanima. Taj dan kada je kapitulirala ustaška vojska u Blieburgu je označen kao spomedan! To je velika sramota! Vidjeli smo da je i Židovski kongres žestokim riječima reagirao na tu ustašku nostalgiju u Hrvatskoj", ističe Nobilo. 

Na koncu, zašto se sve događa u Sarajevu? 

"Menije to teško reći, ali Hrvatska ide na izbore. HDZ-u je jako važno zahvatiti tu desnu struju, prije svega u Bosni i Hercegovini jer je ta desna, nacionalna politika tamo uvijek imala dobru prođu. Postoji velika konkurencija na desnici. Miroslav Škoro pokušava sve te ekstremno desničarske skupine objediniti i odvojiti od HDZ-a, što je direktno ugrožavanje HDZ-a. Oni će zaoštriti, oni će desničariti. Jer njima više nije toliki problem SDP. Podjela unutar ta dva izborna tijela je jasna.

Međutim, HDZ-ovi birači bi mogli glasati za Škoru i pitanje je onda koliko će HDZ osvojiti glasova. Zato njima odgovara da budu nosioci neke tvrde, nacionalne politike. Pogotovo im odgovara kada bi preuzeli biračko tijelo bh. Hrvata", zaključuje Nobilo u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije