Kakav je cinizam prenositi pomen zločincima u slobodarsko Sarajevo?

Radiosarajevo.ba
Kakav je cinizam prenositi pomen zločincima u slobodarsko Sarajevo?
Foto: AA / Raif Dizdarević

Evropa danas obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Na današnji dan prije 75. godina nacistička Njemačka je potpisala kapitulaciju.

Cinizam je, smatra učesnik Narodnooslobodilačke borbe (NOR), antifašista, bivši predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije i SR BiH, predsjednik Skupštine SFRJ i jugoslovenski ministar vanjskih poslova, Raif Dizdarević (94), da se upravo u danima obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Sarajevu govori o Bleiburškoj misi i pomenu osobama koje su nečasno sišle sa historijske scene upravo tih majskih dana prije 75 godina.

Piše: Faruk Vele

Je li u Sarajevu, stvarno, „pobijeđen antifašizam“ ili traje borba protiv historijskog revizionizma i fašističkog naslijeđa?

„Naravno da je to politička provokacija! Mislim da je i više od toga. Kome se, ustvari, služi misa?! Misa se služi onima na Bleiburgu, gdje su se 1945. godine stekli najmonstruozniji zločinci ustaškog koljačkog režima. Tamo su se našli počinioci najstrašnijih vidova ubijanja u Drugom svjetskom ratu, od ubijanja u Jasenovcu, gdje se stradalo oko 100.000 ljudi, do koljačkog divljanja Maksa Luburića u zadnjim danima rata ovdje u Sarajevu, u kojem je ustaški režim ubio, na način na koji je inače taj režim vršio monstruozna ubijanja, čak 24.000 građana Sarajeva! Kakav je cinizam prenositi pomen takvom jednom zločinačkom svijetu u slobodarsko Sarajevo?!“, upitao je Dizdarević.

Vrlo je kritičan prema stavovima gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, koji je, iako je osudio fašističke simbole, kazao da "žrtve komunističkog režima imaju pravo da na dostojanstven način obilježavaju stratišta i čuvaju sjećanje".
Skaka je svoj stav iznio i u jučerašnjem saopćenju za medije.

"Moram da vam kažem da smatram da je sramna izjava gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake koji u toj izjavi ovaj čin odobrava i, još više, na koji način to objašnjava. Kakav je to cinizam prenositi takvog kraktera jedan pomen u grad koji je toliko stradao i grad koji je toliko dao, žrtvovao boreći se protiv ustaškog režima? Postavlja se pitanje šta se priziva jednom takvom provokacijom“, upitao se Dizdarević u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Kako smo ranije pisali, zbog pandemije koronavirusa nije moguće održavanje centralne manifestacije na Bleiburškom polju u Austriji, pa će komemoracija biti održana 16. maja na tri mjesta - u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu.

Kako se navodi u saopćenju Počasnog bleiburškog voda, organizatora komemoracije, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić će predvoditi svetu misu u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu. Misa će početi u 12 sati i 15 minuta, a održat će se sukladno epidemiološkim propisima koji se odnose na vjerske obrede u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije