Sead Đulić: Misa za Bleiburg u Sarajevu je ozbiljna politička provokacija

F. Vele
Sead Đulić: Misa za Bleiburg u Sarajevu je ozbiljna politička provokacija
Foto: Dnevni list / Sead Đulić

Predsjednik SABNOR-a Bosne i Hercegovine Sead Đulić u izjavi za Radiosarajevo.ba komentirao je najavljeno održavanje mise povodom sjećanja na Bleiburga u Sarajevu. Ogorčen je posebno jer se sve dešava uoči 9. maja i 75. godišnjice pobjede nad fašizmom.

"U godini kada cijeli svijet obilježava 75 godina pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu organizirati misu za žrtve Bleiburga u Sarajevu je ozbiljna politička provokacija koja zadire u samo biće Bosne i Hercegovine, u njenu multietničku bit. Nije slučajno da se to upravo sada najavljuje. Pandemija je samo dobar izgovor za ozbiljno osmišljen projekat daljnjeg urušavanja multietničkog bića Bosne i Hercegovine", rekao je Đulić.

Dodao je kako su "antifašističke snage u BiH ojačale, podmladile se i izrasle u ozbiljnu društvenu snagu koja izgrađuje jedinstveni antifašistički blok građana i naroda BiH, a to nacionalisti vide i osjećaju".

"Izborna je godina i treba sve učiniti da se unese nemir u međunacionalne odnose, da se pojača strah jednih od drugih i na taj način homogeniziraju stada koja će se okupiti oko vođa i dati im glas u oktobru. Mnogo puta viđen scenarij, međutim antifašisti BiH ovaj čin doživljavaju kao direktan udar na državu, kao širenje međunacionalne netrpeljivosti i raspirivanje nepovjerenja, a to je antiustavno ponašanje", naglasio je Đulić. 

Smatra da ovaj događaj otvara i druga pitanja. 

"Dodamo li k tomu i činjenicu da je to i vrijeđanje građana Sarajeva i brojnih žrtava ustaškog terora u periodu Drugog svjetskog rata, naša je građanska i ljudska obaveza da se svim legalnim sredstvima suprotstavimo reinkarnaciji ustaštva i slavljenju ustaške ideologije danas i ovdje. I hoćemo, jer nikome više nikada nećemo dozvoliti, ma ko on bio, da nam uvozi smutnju, mržnju, nepovjerenje...

Vjerovali smo i vjerujemo da su osnovni postulati vjere ljubav, a ovim činom nudi nam se u suštini mržnja i nepovjerenje. Ko je onda izdao vjeru? ", upitao je Đulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije