Nakaš o misi žrtvama Bleiburga u Sarajevu: Nepromišljen potez Puljića i Crkve

Radiosarajevo.ba
Nakaš o misi žrtvama Bleiburga u Sarajevu: Nepromišljen potez Puljića i Crkve
Foto: Radiosarajevo.ba / Bakir Nakaš

Bakir Nakaš, dugogodišnji čelni čovjek Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR), kritički je komentarisao najavu održavanja mise u Sarajevu žrtvama Bleiburga.

Misa za Bleiburg bit će održana i u Sarajevu, antifašisti u šoku: "To je sramota!"

Zbog pandemije koronavirusa zabranjena su okupljanja širom evropskog kontinenta. Upravo zbog toga nije bilo moguće održavanje 75. komemoracije na Bleiburškom polju u Austriji. Umjesto toga, komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i, kako ga još zovu, Hrvatskog križnog puta održat će se 16. maja na tri mjesta - u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu.

Podsjetimo, počasni bleiburški vod najavio je na za 16. maj održavanje nekoliko događaja za žrtve Bleiburga među kojima je i onaj u Sarajevu. Kako je najavljeno, tog dana će u u 12:15 sati održat će se sveta misa u Katedralnoj crkvi u Sarajevu koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

"Svakako sam iznenađen kao čovjek, Bosanac i antifašista ovim nepromišljenim potezom katoličke crkve i kardinala Puljića koji se stavio u službu ostatka Nezavisne Države Hrvatske, suradnice nacisticke Njemačke", kazao je Nakaš za N1 o misi koja je najavljena za 16. maj, a koju bi prema najavama, trebao predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. 

Kako je kazao Nakaš, uvažava da svaka nevina žrtva ima pravo na pomen i sjećanje kojih je bilo moguće i među pripadnicima regularnih jedinica NDH koje su bile u službi nacističke Njemačke i koji su izgubili živote tokom otpora partizanskom jedinicama.

"Posebno je pitanje mjesta održavanja ove mise, u Sarajevu, gradu koji je u periodu od '41. do '45. kao i od '92. do '95. pružio otpor fašizmu i njegovim sljedbenicima. Ono što dodatno smeta svakom antifašisti i normalnom stanovniku Sarajeva jeste činjenica da gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pruža podršku ovoj misi, u ime građana Sarajeva, kako on kaže 'žrtva komunističkog režima' i zaboravlja da se Blajburg dešava u završnim bitkama za oslobođenje Jugoslavije od nacista, a da u to vrijeme 'komunistički režim' kako ga interpretira Skaka, nije bio ni u mislima a kamoli da je 'već tada' imao žrtve svoga režima.

Ovu misu, također, doživljavam kao miješanje ostataka NDH u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini koji su svakako roviti zahvaljujući politici nacionalističkih stranaka. Možda bi bilo razumno održati misu žrtvama terora ustaške NDH u Drugom svijetskom ratu, nevinim stanovnicima Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji su stradali u Jasenovcu i kazamatima NDH, a za Sarajlije poznatoj Luburića vili...", navodi Nakaš.

Poslao je poruku i kardinalu Vinku Puljiću.

"Ukoliko katolička crkva smatra da treba održati misu blajburškim žrtvama koju bi predvodio uzoriti kardinal Puljić neka je održe u poznatom svetištu u Međugorju ili zagrebačkoj katedrali, a Sarajevo, grad heroj u obje fašističke agresije, neka ostave njegovim stanovnicima koji u miru i suživotu nastoje održati to jedinstvo. Antifašisti, svakako, osuđuju ovaj postupak i pozivaju sve građane Sarajeva da osude ovaj nepromišljeni čin", kazao je za Bakir Nakaš za N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije