Islamska zajednica: Nismo uključeni u obilježavanje dešavanja u Bleiburgu

F. V.
Islamska zajednica: Nismo uključeni u obilježavanje dešavanja u Bleiburgu

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini nije i neće biti uključena u obilježavanje dešavanja u Bleiburgu, izjavio je za Radiosarajevo.ba Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića za medije. 

Jusić je na upit našeg portala tako reagirao na najave predsjednika Sabora Hrvatske Gordana Jandrokovića da će se molitva za Bleiburg održati i u zagrabačkoj džamiji, jednako kao što će, kao je najavljeno, biti održana misa  u Sarajevu.

"Informacije koje imamo od muftije zagrebačkog kazuju da neće biti takvog obilježavanja ni u zagrebačkoj džamiji", kazao je Jusić za naš portal.

Najava održavanja mise za žrtve Bleiburga izazvala je reakcije antifašista, brojnih zvaničnika i stranaka u našoj zemlji.

Misa za Bleiburg bit će održana i u Sarajevu, antifašisti u šoku: "To je sramota!"

Zbog pandemije koronavirusa zabranjena su okupljanja širom evropskog kontinenta. Upravo zbog toga nije bilo moguće održavanje 75. komemoracije na Bleiburškom polju u Austriji. Umjesto toga, komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i, kako ga još zovu, Hrvatskog križnog puta održat će se 16. maja na tri mjesta - u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije