Europska komesarka za ljudska prava: Misa za Bleiburg je težak udarac pomirenju

Radiosarajevo.ba
Europska komesarka za ljudska prava: Misa za Bleiburg je težak udarac pomirenju
Facebook / Dunja Mijatović

Dunja Mijatović, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava, oglasila se izjavom u vezi sa svetom misom za žrtve Bleiburga, najavljenom za subotu 16. maja u Sarajevu.

"Sveta misa koja je zakazana za 16. maj u Sarajevu, s ciljem odavanja počasti vojnicima i civilima koji su stradali u Bleiburgu nakon završetka Drugog Svjetskog rata, može se shvatiti kao glorifikacija onih koji su podržavali nacistički orijentiran ustaški režim, odgovoran za smrt stotina hiljada ljudi. Takva komemoracija prestavljala bi dodatni napad na žrtve tog režima, što je potpuno suprotno idealima i principima antifašizma, na kojima su nastale evropske države nakon Drugog svjetskog rata, i zadala bi težak udarac naporima u smjeru pomirenja u regionu. Vjerski i politički predstavnici u cijelom regionu bi trebali zajedno promovisati povjerenje među narodima, i suzdržavati se od poteza koji jačaju podjele i netrpeljivost", stoji u saopćenju europske komesarke za ljudska prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije