Želimir Altarac Čičak pitao Vinka Puljića: Zašto Njemačka ne služi mise Hitleru

Radiosarajevo.ba
Želimir Altarac Čičak pitao Vinka Puljića: Zašto Njemačka ne služi mise Hitleru
Foto: Facebook / Ilustracija koju je priložio Čičak

...podrška vaskrsavanju neonacizma u Sarajevu, nikad pokorenom gradu, je primjer licemjerja iskazanog i predvođenog vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem, koji ne odustaje od zakazane mise 16. maja 2020. u znak počasti žrtvama Bleiburga u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, što je izazvalo opravdanu antifašističku buru nezadovoljstva građana ovoga grada pa i šire...

Piše: Želimir Altarac Čičak (post objavljujemo uz dozvolu autora)

Jučer, austrijska katolička teologinja i historičarka, Anna Maria Gruenfelder uputila je otvoreno pismo kardinalu Vinku Puljiću povodom najavljene mise za stradale pripadnike ustaškog pokreta, njihove postrojbe i saveznike handžar divizije u kojem između ostalog piše:

„Ne varajte ni sebe ni druge. Nitko nije napao niti NDH, niti Hrvatsku, ali NDH je uz okupatora napadala svoje ljude i to one koji su zaista namjeravali izbaciti okupatora, a s njime i zločinačku kliku, koja je zemlju izručila Hitlerovoj Njemačkoj."

Toliko o ”nevinim” i ”žrtvama”.

Gospodine kardinale, Vama kao akademskom građaninu, sve te činjenice ne mogu biti nepoznate. Čuli ste ih toliko puta – no ”nitko nije toliko gluh kao netko tko ne želi slušati” (Manés Sperber, Sieben Fragen zur Gewalt / Sedam pitanja o nasilju)...

Svakom časnom i dostojanstvenom čovjeku i antifašisti je nedvosmisleno i kristalno jasno da se u ovom slučaju ne radi ni o kakvom poistovjećivanju svih katolika i Hrvata sa ustaštvom i fašizmom, nego o direktnim zločincima i ubicama nevinih ljudi tokom Drugog svjetskog rata; da su krvnici Ante Pavelića i njegovih saradnika, kao što je Maks Luburić, ubijali u Sarajevu i odvodili u koncentracione logore Jevreje, Srbe, Muslimane, Rome i antifašiste.

Zašto u Njemačkoj nema u katoličkim crkvama misa za Adolfa Hitlera i njegove naciste ili u Italiji za Benita Mussolinija? Naprotiv, Katolička crkva u Njemačkoj, zajedno s drugim kršćanskim crkvama u toj zemlji, obilježila je prije nekoliko dana kraj Drugog svjetskog rata oštrom osudom nacizma i postupaka svojih prethodnika koji su djelovali u vrijeme nacističkog režima.

„Da, bili smo krivi, donijeli smo bijedu cijeloj Europi i velikom dijelu svijeta“, poručili su njemački crkveni velikodostojnici.

Pa, kardinale vrhbosanski, Vinko Puljiću, da niste licemjerni i Vi biste tako uradili, a ne poistovjećivali nacističke Hitlerove saveznike Antu Pavelića, Maksa Luburića i slične pobijene zločince u Bleiburgu s hiljadama i milionima nevino stradalih.

Vidimo se na antifašističkom komemorativnom mimohodu, koji će se održati u subotu, 16. maja, od 12 do 13 sati, na Marijin-Dvoru, na mjestu gdje su ustaški krvnici u noći između 27. i 28. marta 1945. godine objesili 55 građana Sarajeva...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije