! / Austrijski parlament traži zabranu komemoracije u Bleiburgu

29. 05. 2020. u 16:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1056

Austrijski parlament u petak je, na inicijativu Zelenih, izglasao neobvezujuću rezoluciju kojom od svoje vlade traže da ubuduće zabrani komemoraciju pobijenim vojnicima Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u Bleiburgu, javlja austrijska nacionalna novinska agencija APA.

‘Federalnog ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera pozivamo da razmotri sve mogućnosti i pravne mjere na državnoj, bilateralnoj i europskoj razini kako bi se 2021. i u narednim godinama spriječilo ultranacionalističko-fašističku komemoraciju u Bleiburgu, odnosno Pliberku, na austrijskom teritoriju, a uzimajući u obzir odredbe Povelje Europske unije o temeljnim pravima, Europske konvencije o ljudskim pravima i ostale ustavne odredbe’, navodi se u tekstu rezolucije, koja je upućena parlamentarnom Odboru za unutrašnje poslove, prenosi portal Novosti.

Rezolucija je, inače, izglasana glasovima svih stranaka zastupljenih u Donjem domu austrijskog parlamenta – Nacionalnom vijeću – osim desničarsko-populističke Slobodarske stranke (FPÖ).

Za izglasani tekst ruke su digli zastupnici socijaldemokratskog SPÖ-a, narodnjačko-konzervativnog ÖVP-a i liberalne stranke NEOS.

Glasnogovornica Zelenih za pitanja nacionalnih zajednica Olga Voglauer, podsjetila je da se Zeleni već godinama zalažu za zabranu komemoracije.

‘Imamo povijesnu odgovornost prema žrtvama nacionalsocijalizma i ustaškog režima. To znači da trebamo djelovati. Želimo zajednički postići zabranu ustaškog skupa na austrijskom državnom teritoriju. Nadležne službe u budućnosti ne bi više trebale gledati na stranu’, istakla je Voglauer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA