Zovko traži reakciju EU: Ozbiljne prijetnje crkvi i kardinalu zbog mise za Bleiburg

Radiosarajevo.ba
Zovko traži reakciju EU: Ozbiljne prijetnje crkvi i kardinalu zbog mise za Bleiburg
/ Željana Zovko

Članovi Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta u utorak su, u razmjeni mišljenja s povjerenikom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem, razgovarali o Izvještaju Parlamenta o Istočnom partnerstvu, usvojenom na sjednici istoga dana, pomoći EU zemljama iz susjedstva u suzbijanju pandemije COVID-19, o Turskoj i budućim eksternim financijskim instrumentima.

Zamjenica koordinatora Evropske pučke stranke (EPP) za vanjske poslove Željana Zovko je povjereniku Varhelyija postavila i pitanje vezano za službenu reakciju Evropske komisije na "ozbiljne prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini i kardinalu Puljiću", koji je zbog održavanja mise za Bleiburg u Sarajevu prošle subote bio "žrtva medijskih napada i ugrožavanja njegove vjerske slobode i prava na kulturu sjećanja", navodi Direktno.hr.

Zovko je podsjetila kolege zastupnike da je Evropski parlament u septembru 2019. godine usvojio Rezoluciju o značaju evropskog sjećanja za budućnost Europe, kojom se osuđuje svaki vid agresije počinjene u okviru totalitarnih režima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije