Šta je govorila Željana Zovko o Komšiću, Hrvatima i tzv. Herceg-Bosni?

Radiosarajevo.ba
Šta je govorila Željana Zovko o Komšiću, Hrvatima i tzv. Herceg-Bosni?
Facebook / Željana Zovko

Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, državno uređenje Bosne i Hercegovine i Željko Komšić - najčešće su teme koje komentariše Željana Zovko, ali ne i jedine. Nerijetko svojim izjavama izazove burne reakcije u regiji. Za podsjetiti je na neke od njih.

Za europarlamentarku ispred Hrvatske demokratske zajednice i bivšu bosanskohercegovačku ambasadoricu u Italiji, Hrvati su nesumnjivo diskriminisani u odnosu na ostale konstitutivne narode u zemlji, posebno od kada je Komšić treći put izabran za člana kolektivnog vodstva.

Hrvatska više nema svog člana u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine - jedna je od posljednjih nebuloznih konstatacija Zovko o Komšiću.

U emisiji Hrvatskog radija Hrvatima izvan domovine početkom ovog mjeseca je istakla da je, kako je rekla, diplomatija Bosne i Hercegovine ostala bez svih hrvatskih kadrova koje su Hrvati željeli.

Da je Komšić jedan od naznačajnijih uzročnika problema, ako ne i najznačajniji, za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini za Zovko jasno je iz njene tvrdnje da je Turska Bošnjacima poručila da glasaju za Komšića na posljednjim Općim izborima.

Ranije ove godine, uoči izbora za Parlament Evropske unije, ocijenila je da kada se "Bošnjaci i Srbi slože, Hrvata nema".

Nema riječi hvale za predsjedavajućeg Predsjedništva, ali ima za drugog člana ove institucije, i to onog iz reda srpskog naroda i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

U izjavi za televiziju N1 ga je nazvala "glasom razuma koji štiti interese Bosne i Hercegovine".

Prošle godine je ocijenila da je "Bosna i Hercegovina bolesno dijete pod nadzorom međunarodne zajednice". Za pretpostaviti je da "izliječenje" vidi u federalizaciji države koju zagovara. Smatra da bi se time poštovala konstitutivna arhitetktura Bosne i Hercegovine - kako je kazala u Evropskom parlamentu.

Da li za Zovko federalizacija znači i ponovno formiranje haški presuđene paradržavne tvorevine Herceg-Bosne koju je glorificirala na Twitteru? Svoju objavu na ovoj društvenoj mreži je vrlo brzo izbrisala. Ali, nedovoljno brzo da šira javnost ne sazna šta je napisala. Napisala je sljedeće:

"Vođeni nemjerljivim domoljubljem danas s ponosom obilježavamo 26. godišnjicu osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne, kamena temeljca obrane i očuvanja hrvatskog identiteta Bosne i Hercegovine."

Uz to je i objavila fotografiju zastave ove paradržavne tvorevine.

Ubjeđena je i ubjeđuje druge da Bosna i Hercegovina nema većeg prijatelja od Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije