Ex bh. ambasadorica koja je optuživala Komšića, IZ i Tursku ponovo u Parlamentu EU

F. V.
Ex bh. ambasadorica koja je optuživala Komšića, IZ i Tursku ponovo u Parlamentu EU
/ Željana Zovko

Hrvatsku će u Evropskom parlamentu i u narednih pet godina predstavljati 12 zastupnika.

Iz HDZ-a Hrvatske tu su: Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, te bivša bosanskohercegovačka ambasadorica Željana Zovko.

Objavljeni prvi rezultati: Evo ko iz Hrvatske ide u EU parlament

Boje SDP-a branit će Biljana Borzan, Tonino Picula te Predrag Fred Matić i Romana Jerković.

U ime tzv. Hrvatskih suverenista u Europski parlament ulazi kontrovarzna Ruža Tomašić, prenose hrvatski mediji.

U Bruxelles, također, odlaze Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida te Valter Flego u ime Amsterdamske koalicije.

Parlament EU: EPP osvojio 178 mandata, prate ih Socijaldemokrate sa 147

Očito je tema Bosne i Hercegovine veoma atraktivna biračima u susjednoj zemlji, pa su podršku za reizbor na toj temi dobila tri zastupnika koja su se posljednjih godina na razne načine aktivno bavili pitanjima naše države.

To su: Željana Zovko, Ruža Tomašević i Tonino Picula.

Zovko je godinama bila u bh. diplomatiji, da bi, iznenada, s pozicije ambasadorice naše zemlje u Italiji završila kao predstavnica susjedne zemlje u institucijama EU.

Njezin izbor otvorio je brojna pitanja poput onih o izostanku lojalnosti državi.

U novembru prošle godine izazvala je buru u kontroverznim stavovima u javnosti.

Zovko je, naime, na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta kazala da su Turska i Islamska zajednica igrale ključnu ulogu u izboru Željka Komšića, te da je Komšić izgubio Dragana Čovića upravo zahvaljujući takvim intervencijama.

"Imali smo gospodina Erdogana koji je provodio kampanju godinu dana prije izbora. Treba istaknuti da je Turska odigrala najveću ulogu u odabiru drugog člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Islamska zajednica BiH je dala naputak obiteljima za koga trebaju glasovati", kazala je tada Zovko.

Također, Iz Islamske zajednice su oštro reagirali na, kako su govorili, takve objede na njihov račun, ističući da je riječ o zlonamjernoj kampanji.

"Ovo je nastavak zlonamjerne kampanje koju protiv Islamske zajednice vode neki centri u Hrvatskoj, ali i u BiH i kojom se ona optužuje za nešto za što nema nikakvih dokaza", kazao je Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme IZBiH.

Još jedna političarka koja će predstavljati Hrvatsku je konzervativka Ruža Tomašević, inače porijeklom iz BiH. Ona je člana Predsjedništva BiH Željka Komšića nazvala grobarom BiH.

I Picula je govorio "kako trenutno političko uređenje u BiH ne funkcionira" te je naveo primjer u kojem se Hrvatima biraju politički predstavnici od strane mnogobrojnijeg naroda, odnosno, Bošnjaka. Takvi stavovi su, također, izazvali brojne komentare.

Sudeći po prvim informacijama, očito će tema BiH i dalje biti vrlo prisutna u Evropskom parlamentu u izlaganjima hrvatskih zastupnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije