Grlić Radman i Čović s obilježavanja Bleiburga uputili podršku Izraelu!?

13
Radiosarajevo.ba
Grlić Radman i Čović s obilježavanja Bleiburga uputili podršku Izraelu!?
Foto: Arhiv / Gordan Radman-Grlic i Covic uputli podrsku Izraelu?!

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović susreo se danas s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom.

Kako prenosi Večernji.ba, zvaničnici su prije " zajedničkog učestvovanja na komemoraciji i obilježavanju 76. godišnjice Bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskoga naroda na Radimlji kod Stoca ", komentirali političku, sigurnosnu i epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Politički dijalog i kompromis te potpisani sporazum političkih zvaničnika iz juna 2020. godine, koji je rezultirao održavanjem izbora u Mostaru, uz medijaciju i učestvovanje predstavnika međunarodne zajednice u BiH, mora biti vodilja daljnjim nužnim reformskim procesima u BiH, istaknuto je.

Složili su se " kako je implementacija Mostarskog sporazuma u cjelini, ključna pretpostavka stabilnosti i funkcionalnosti BiH, od čije će implementacije ovisiti pokretanje brojnih drugih političkih i ekonomskih procesa u BiH, kao i pitanje daljeg kretanja BiH u procesu euroatlantskih integracija ".

Zanimljivo je kako su Grlić Radman i Čović našli vremena osvrnuti se i na trenutna politička događanja na Bliskom istoku i izraelsko-palestinskog sukoba, " koja netko svjesno, u određenoj mjeri i zlonamjerno, želi prenijeti na prostor Bosne i Hercegovine".

Na sastanku je istaknut jasan i precizan stav.

"Izrael ima apsolutno pravo oduprijeti se napadima od strane Hamasa, koji svojim djelovanjem ugrožava ne samo prostor Bliskog istoka, nego predstavlja i globalnu prijetnju. Mirovni proces i izravni pregovori dviju strana trebaju dovesti do održivog i konačnog političkog rješenja i osiguranju trajnog mira. U ovome trenutku, pokazuje se volja s obje strane da se okončaju nemiri i nadamo se da će diplomatske aktivnosti imati rezultat na zadovoljstvo i izraelskog i palestinskog naroda ", zaključili su Čović i Grlić Radman.

Komemoracija Bleiburg održavaju se u sjećanje na pobijenie vojnike Nezavisne Države Hrvatske.

Austrijski parlament je u maju prošle godine izglasao rezoluciju kojom od svoje vlade traže da ubuduće zabrani komemoraciju pobijenim vojnicima Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u Bleiburgu, javlja austrijska nacionalna novinska agencija APA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije