Putin poslao medalju antifašistima iz BiH: Hvala SABNOR-u na pobjedi nad fašizmom!

6
Radiosarajevo.ba
Putin poslao medalju antifašistima iz BiH: Hvala SABNOR-u na pobjedi nad fašizmom!
Foto: SABNOR BiH / Priznanje i zahvalnica iz Rusije

Juče se u prostorijama Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar u spomen kući revolucionara Gojka Vukovića, ambasador Ruske federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov sastao s predsjednikom SABNOR-a BiH Seadom Đulićem.

S obje strane sastanku su prisustvovali i njihovi saradnici.

Na samom početku susreta predsjedniku SABNOR-a BiH, ruski ambasador je uručio značajno priznanje za bosansko-hercegovačke antifašiste koje je dodijelio Ruski organizacioni odbor "POBJEDA", a u povodu 75 godina pobjede nad fašizmom.

Priznanje je lično potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin.

U priznanju se posebno ističe zahvalnost borcima Narodno-oslobodilačke vojske iz BiH za njihov doprinos dat pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, te doprinos promicanju ideja antifašizma i slobode u kasnijem periodu i njihovo prenošenje na mlade generacije.

Nakon dodjele priznanja u otvorenom i srdačnom razgovoru razmijenjene su informacije o položaju antifašističkog pokreta u današnjoj BiH, ali i izražena obostrana želja za snažnijim zajedničkim istupima u projektima koji su od obostranog interesa.

Istovremeno, ambasador je pozvan na obilježavanje velike bitke na Sutjesci 12. juna, te na centralnu svečanost povodom 80. godišnjice ustanka naroda BiH 27. jula u Drvaru, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije