Konaković: Novih uslova neće biti, ali u jednom problemu smo zakovani na svojim pozicijama

8
I. M.
Konaković: Novih uslova neće biti, ali u jednom problemu smo zakovani na svojim pozicijama
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

U četvrtak, 21. marta, očekuje se ključna odluka Evropskog vijeća koja će odrediti budućnost Bosne i Hercegovine. Nakon zelenog svjetla od Evropske komisije koje smo dobili 12. marta ove godine, Evropsko vijeće treba donijeti konačnu odluku o otvaranju pristupnih pregovora Evropske unije sa Bosnom i Hercegovinom. 

Povodom toga razgovarali smo sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem koji je rekao da imamo razloga da budemo optimisti.

"Signali koji smo dobili ovih dana iz Brisela i iz drugih velikih evropskih destinacija govore u prilog tome da vlada zaista veliko raspoloženje da Bosna i Hercegovina nakon dugog niza godina otvori pregovore i da bi ta odluka sutra trebala biti pozitivna. Imamo još neka iščekivanja, čekamo holandski parlament, Bundestag koji će također rezolucijom, prema našim informacijama, podržati priču o otvaranju pregovora. Ali u političkom smislu u Evropi, koja ima i neke svoje unutrašnje različite stavove po nekim pitanjima, treba sačekati da se ta finalna odluka donese, da ona bude potvrđena na sjednici Evropskog vijeća", rekao je Konaković za Radiosarajevo.ba.

Selektori u problemu: Mladen Krstajić riješio svoj slučaj, šta čeka Mehu Kodru?

Selektori u problemu: Mladen Krstajić riješio svoj slučaj, šta čeka Mehu Kodru?

Kazao je da nakon što se odluka donese, Bosna i Hercegovina će imati šta da slavi.

"Možemo slobodno, mogu tako reći, da uživamo i slavimo jer smo u jednom teškom političkom ambijentu uspjeli od zemlje koja je bila daleko zadnja u procesu evropskih integracija postati zemlja koja je u najkraćem roku od dobijanja kandidatskog statusa dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Mislim da smo mi to, prije svega građani Bosne i Hercegovine, ali onda zaista ova vlast koja je napravila mnogo kompromisa u ovom teškom procesu, na kraju krajeva i zaslužili", poručio je ministar.

Na prijedlog Edina Forte: Vijeće ministara BiH podržalo pristupanje BiH programu 'Digitalna Evropa'

Na prijedlog Edina Forte: Vijeće ministara BiH podržalo pristupanje BiH programu 'Digitalna Evropa'

Komentirao je i nezvanične informacije iz Brisela koje su se pojavile u medijima, a koje se tiču novih uslova i zahtjeva koje će se postaviti pred Bosnu i Hercegovinu uz odluku o otvaranju pregovora. 

"Otvaranje pregovora će se desiti sutra, ako se desi. I to je konačna odluka o otvaranju pregovora. Sve dalje ima tehničku dimenziju i siguran sam da neće biti novih uslova, može biti samo zahtjeva za nastavkom ove ubrzane dinamike jer Zakon o sudovima i još neki dokumenti su bili jedan od preduslova za otvaranje pregovota, ali još uvijek nisu dovedeni do kraja. Neki drugi jesu, tako da u tom obimu materijala koji smo usvojiji očigledno je Evropska komisija zadovoljna. I ne treba tu praviti nikakvu famu", pojasnio je Konaković.

Šef bh. diplomatije je naveo da su Moldavija i Ukrajina dobili zeleno svjetlo u decembru, a još uvijek nemaju pregovarački okvir.

Politico otkriva: BiH dobija otvaranje pregovora, ali pod određenim uslovima

Politico otkriva: BiH dobija otvaranje pregovora, ali pod određenim uslovima

"To je tehnička stvar, jer odmah nakon odluke o otvaranju pregovora počinje taj famozni screening u kojem se do detalja dijagnosticira kompletno stanje u našem društvu i onda se definiraju neki prioriteti. Imate primjere da su neke zemlje čekale najbrže po dva mjeseca, bile su i one koje su čekale i mnogo duže od toga između odluke o otvaranju pregovora i formalno samoga starta i početka. Međutim, to je tehnička stvar i nema novih uslova", naglasio je Konaković.

Pojasnio je da su to samo oni propisani uslovi i bez obzira na to šta se od BiH bude tražilo, to se od već sada traži.

"Sutra ako BiH dobije zeleno svjetlo, to je najzelenije moguće svjetlo i ni po čemu se ne razlikuje od drugij zemalja", istakao je ministar.

Hvala, Italija: Giorgia Meloni održala snažan govor u Senatu i podržala Bosnu i Hercegovinu

Hvala, Italija: Giorgia Meloni održala snažan govor u Senatu i podržala Bosnu i Hercegovinu

Šef bh. diplomatije se osvrnuo i na pitanje Apelacionog vijeća Suda BiH o kojem je dan ranije govorio predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

Podsjećamo, Dodik je ponovio da je za njega neprihvatljivo da ovo vijeće bude smješteno u Sarajevu ili Istočnom Sarajevu te traži da sjedište bude u Banjoj Luci. Također, zasmetalo mu to da bi Apelaciono vijeće trebalo imati nadležnosti da presuđuje o imovinskim odnosima između entiteta i nivoa države.

Konaković je kazao da to Apelaciono vijeće iz potpuno praktičnih razloga i zbog činjenice da je napravljeno dovoljno kompromisa u tekstu zakona ne može biti smješteno u Banjoj Luci.

Dodik o neusvajanju Zakona o sudu BiH: Nismo mi tolike budale da ništa ne znamo

Dodik o neusvajanju Zakona o sudu BiH: Nismo mi tolike budale da ništa ne znamo

"Dvije stvari su nam krucijalno važne, a to da se u najmanju ruku zadrži obim nadležnosti suda koji trenutno postoji i eventualno dodatno se proširi i pojača, a drugi je da sjedište bude blizu institucija koje bi morale imati svakodnevnu komunikaciju i saradnju. Mislim da je to taj problem u kojem smo svi zakovani čvrsto na svojim pozicijama", rekao je ministar vanjskih poslova.

Naveo je da bi konačno zeleno svjetlo trebalo donijeti u Bosnu i Hercegovinu jedan novi vjetar, jednu verifikaciju i potvrdu činjenice da se kompromisi isplate i da se dogovori isplate te da to bude motiv za dogovore.

"Možda onda u boljem ozračju i u boljem ambijentu stavimo na sto i to pitanje suda i sudova i neka druga i sve ono što nas zanima i druga teška politička pitanja trebalo bi lakše rješavati nakon zvanične potvrde. Sačekat ćemo odluku iz Brisela i onda nastaviti sa razgovorima i pregovorima i pokušat ćemo naći rješenje i za Apelaciono vijeće", kazao je na kraju Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije