Bundestag podržao otvaranje pregovora BiH s EU: Usvojena rezolucija, oglasio se Damir Arnaut

4
Radiosarajevo.ba
Bundestag podržao otvaranje pregovora BiH s EU: Usvojena rezolucija, oglasio se Damir Arnaut
Foto: EPA - EFE / Bundestag

Ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Damir Arnaut je danas, 20. marta, objavio da je njemački Bundestag dao zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za članstvo Bosne i Hercegovine sa Europskom unijom.

"Usvojena Rezolucija. Bundestag dao svjetlo za otvaranje pregovora i zauzeo izuzetno bitan, strateški, stav o brojnim pitanjima od značaja za BiH. Pravi posao za tek predstoji i treba biti urađen u skladu sa i u duhu ove rezolucije, nikako drugačije", naveo je Arnaut.

Ovom rezolucijom, Bundestag poziva na dalje sankcije, 'u bliskoj koordinaciji sa SAD i Velikom Britanijom' protiv svih osoba, institucija i firmi koje dovode u pitanje suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak ili međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine.

Obožavatelji pitali princa Williama kako je Kate Middleton: Ovakvo ponašanje nisu očekivali

Obožavatelji pitali princa Williama kako je Kate Middleton: Ovakvo ponašanje nisu očekivali

Također, Bundestag podržava ne samo Daytonski sporazum, već i sve reforme usvojene tokom njegove implementacije. Pozivaju na nastavak njemačkog učešća u misiji Althea.

Bundestag osuđuje na najjači način 'separatističke napore iz RS entiteta' i 'zagovaranje izbornih prava koja jačaju etničke kriterije', i što smatra da je to dvoje opasnost za Bosnu i Hercegovinu, stavlja fokus na Ustav Bosne i Hercegovine 'zasnovan na demokratskim principima i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima' i potencira da ustavne i izborne reforme trebaju ići u pravcu otklanjanja podjela.

[twitter]https://twitter.com/MpDamir/status/1770467300778320022[/twitter] 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije