Politico otkriva: BiH dobija otvaranje pregovora, ali pod određenim uslovima

2
Radiosarajevo.ba
Politico otkriva: BiH dobija otvaranje pregovora, ali pod određenim uslovima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zastave BiH i EU

Evropski lideri su spremni dati politički zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o pristupanju Bosne i Hercegovine, prema nacrtu dokumenta datiranog 19. marta i viđenog od strane portala Politico.

EU je dodijelila Bosni status kandidata u decembru 2022. Europska komisija je prošle sedmice dala pozitivnu preporuku za početak formalnih pregovora o pristupanju, što sada planiraju slijediti EU lideri.

Tekst uključuje uvjete za pregovore o pristupanju, navodeći da sljedeći dio procesa može započeti 'tek nakon što se poduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022.,' što znači da BiH mora ostvariti više napretka u svojim zadacima prije nego što može ući u blok.

Adna Helić prozvala "kolege" koji su je otpratili nakon hapšenja: Kakva komedija od ljudi

Adna Helić prozvala "kolege" koji su je otpratili nakon hapšenja: Kakva komedija od ljudi

Trenutni nacrt će biti razmatran od strane ambasadora EU-a u srijedu i od strane EU lidera u četvrtak. Neki diplomati su bili optimistični da će trenutni jezik o Bosni na kraju biti usvojen od strane lidera.

Jedan diplomat iz zemlje koja je prvotno bila skeptična prema napretku BiH do sada, koji je zatražio anonimnost kako bi otvoreno razgovarao o temi, rekao je da je drugi dio paragrafa ključan. "Sve reforme koje smo dogovorili stvarno moraju biti dovršene prije nego što se dogodi sljedeći korak za Bosnu."

Uoči summita u četvrtak, sedam europskih zemalja je potaknulo svoje kolege da slijede preporuku Europske komisije o BiH. Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija su rekle da bi blok trebao "iskoristiti trenutni zamah i prozor prilike," prema pismu koje je ranije prenio POLITICO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije