Europska komisija se oglasila: Zvanično data preporuka za otvaranje pregovora s BiH

5
Radiosarajevo.ba
Europska komisija se oglasila: Zvanično data preporuka za otvaranje pregovora s BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ursula von der Leyen

Europska komisija se danas, 12. marta, i zvanično oglasila na svojoj web stranici, gdje su potvrdili izjavu predsjednice ove institucije Ursule von der Leyen o davanju zelenog svjetla za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo Bosne i Hercegovine u EU. 

Objavu Europske komisije prenosimo u cijelosti: 

"Danas je Europska komisija preporučila otvaranje pregovora o pristupanju EU s Bosnom i Hercegovinom te razgovarala o nadolazećem usmenom izvješću Vijeću o napretku koje su ostvarile Ukrajina i Republika Moldova u rješavanju preostalih koraka navedenih u Izvješću o proširenju Komisije od 8. novembra. Komisija je također finalizirala prijedloge za nacrte pregovaračkih okvira s Ukrajinom i Moldovom, koje će podnijeti Vijeću.

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Kako je zatraženo od Europskog vijeća, Komisija podnosi Vijeću izvješće o napretku Bosne i Hercegovine. Kako je navedeno u izvješću, od kada je Europsko vijeće dodijelilo status kandidata zemlji u decembru 2022., javna predanost političkog vodstva strateškom cilju europske integracije dalje je podržana važnim reformama koje su donijele pozitivne rezultate. Bosna i Hercegovina pokazala je snažnu predanost u provođenju dugoročnih reformi poput usvajanja zakona o sprječavanju sukoba interesa i zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Bosna i Hercegovina poduzela je značajne korake za poboljšanje pravosudnog i tužiteljskog sustava, borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala i terorizma te poboljšanje upravljanja migracijama, s odobrenjem mandata za pregovore o sporazumu o statusu Frontex-a. Bosna i Hercegovina postigla je i održavala punu usklađenost s Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, što je značajan pozitivan korak i ključno u ovim vremenima geopolitičke krize.

Ursula von der Leyen: "Dat ćemo zeleno svjetlo za početak pregovora EU s BiH"

Ursula von der Leyen: "Dat ćemo zeleno svjetlo za početak pregovora EU s BiH"

S obzirom na postignute rezultate od 2022., Komisija smatra da je Bosna i Hercegovina postigla potrebnu razinu usklađenosti s kriterijima za članstvo. Stoga Komisija preporučuje Vijeću otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom. Nadalje, Komisija preporučuje da Vijeće usvoji pregovarački okvir nakon što Bosna i Hercegovina poduzme daljnje korake u skladu s izvješćem Komisije. Komisija je spremna izvijestiti Vijeće o napretku Bosne i Hercegovine u vezi s tim koracima.

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, izjavila je: 'Od kada smo dodijelili status kandidata, Bosna i Hercegovina napravila je impresivne korake naprijed. Više napretka postignuto je u samo godinu dana nego u cijeloj deceniji. Naravno, potrebno je još napretka da bi se pridružila Uniji, ali zemlja pokazuje da može ispuniti kriterije članstva i asipiracije svojih građana da budu dio naše porodice.

To je razlog zbog kojeg preporučujemo Vijeću otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom. I zbog čega preporučujemo da Vijeće usvoji pregovarački okvir nakon što Bosna i Hercegovina poduzme daljnje korake u skladu s izvješćem Komisije. Ostajemo spremni izvijestiti Vijeće o napretku Bosne i Hercegovine u vezi s tim koracima. Budućnost Bosne i Hercegovine leži u našoj Uniji.'"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije