Adis Ahmetović: Građani BiH su zaslužili europsku budućnost, Njemačka značajno pomogla

6
Radiosarajevo.ba
Adis Ahmetović: Građani BiH su zaslužili europsku budućnost, Njemačka značajno pomogla
Foto: Deutsche Welle / Adis Ahmetović

Zastupnik vladajuće Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) i izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku Adis Ahmetović u izjavi za portal Radiosarajevo.ba pozdravio je danas najavu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

"Kao član njemačkog Bundestaga pozdravljam današnju preporuku Europske komisije za zvanično otvaranje pregovora između Europske unije i Bosne i Hercegovine u okviru pristupnog procesa. Konačna odluka će na osnovu ovog koraka biti donesena na narednoj sjednici Europskog vijeća, nakon čega aktivni pregovori brzo mogu početi", kaže Ahmetović.

Prema njegovim riječima, ova odluka je važan signal iz Brisela prema građanima Bosne i Hercegovine, kojima je već dugo obećana evropska perspektiva i mjesto u društvu država članica.

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

"Ljudi u Bosni i Hercegovini zaista zaslužuju tu perspektivu za bolju budućnost! Kao njemački poslanik se posebno radujem da je njemačka vlada aktivno doprinjela ovom napretku na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Želim naglasiti da ekonomska i politička saradnja između Njemačke i Bosne i Hercegovine nikada nije bila tako bliska kao što je trenutno i da se tri stranke vladajuće koalicije u Bundestagu - među njima i moja socialno-demokratska stranka (SPD) – već od početka mandata snažno zalažu za jednu aktivnu politiku prema Bosni i Hercegovini. Njemačka nije slučajno najveći trgovinski partner iz EU u BiH. Sretan sam što u okviru mog mandata imam priliku da lično doprinosim ovakvoj aktivnoj politici prema Bosni i Hercegovine i čitavom regionu i dalje ću se angažirati na tom planu", zaključio je Ahmetović u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u utorak u Europskom parlamentu da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Ursula von der Leyen: "Dat ćemo zeleno svjetlo za početak pregovora EU s BiH"

Ursula von der Leyen: "Dat ćemo zeleno svjetlo za početak pregovora EU s BiH"

"Danas ćemo preporučiti Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom”, rekla je von der Leyen u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Ta najava je popraćena pljeskom zastupnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije