Ko o čemu, HDZ o 'predvođenju puta Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji'

11
Radiosarajevo.ba
Ko o čemu, HDZ o 'predvođenju puta Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

HDZ Bosne i Hercegovine je danas, 12. marta, reagovao na izjavu predsjednice Europske komisije Ursule van der Leyen, koja je saopštila da će ova institucija dati zeleno svjetlo za početak pregovora EU s BiH. 

Saopštenje HDZ-a prenosimo u cijelosti: 

"HDZ Bosne i Hercegovine pozdravlja odluku Europske komisije o izdavanju preporuke Europskom vijeću za otvaranje procesa pregovora između BiH i Europske unije, koju je danas u Europskom parlamentu najavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Europska komisija je prepoznala napredak koji je naša domovina ostvarila u prethodnom razdoblju, te posebno smo ponosni da se to dogodilo u sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kojega predvodi predsjedavajuća Vijeća ministara i dopredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Poduzimanje aktivnosti na europskom putu Bosne i Hercegovine ostaje visoko u prioritetima dužnosnika HDZ-a BiH na svim razinama vlasti, kao što je i bilo 2016. godine kada je predan zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

Ursula von der Leyen: "Dat ćemo zeleno svjetlo za početak pregovora EU s BiH"

Ursula von der Leyen: "Dat ćemo zeleno svjetlo za početak pregovora EU s BiH"

Uvažavajući preostale izazove na europskom putu, HDZ BiH poziva partnere u vlasti na žurno postizanje dogovora o ključnim pitanjima, a osobito o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kako bi se konačno okončalo narušavanje ustavnih prava hrvatskoga konstitutivnog naroda, te kako bi se u potpunosti zaštitila demokratska volja birača i osiguralo ozračje za produktivan politički dijalog.

Ovim putem, HDZ BiH upućuje zahvalu i čestitke svim partnerima i dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine i Europske unije, a na osobit način premijeru Andreju Plenkoviću koji nas još od 2016. godine i predaje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji podupire u ovom procesu. Također zahvaljujemo Vladi Republike Hrvatske i partnerima koji su svojim radom doprinijeli postizanju ovog važnog iskoraka kako bi 2024. godina u potpunosti bila godina dijaloga, stabilnosti, i ubrzanog razvoja BiH."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije