Šta piše u dokumentu o Bosni i Hercegovini kojeg je sastavila Europska komisija?

3
N. Žunić
Šta piše u dokumentu o Bosni i Hercegovini kojeg je sastavila Europska komisija?
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Brojne građane Bosne i Hercegovine je obradovala Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, koja je u utorak, 12. marta, i službeno saopštila da će naša zemlja dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji. 

Pored Ursule von der Leyen, oglasila se i Europska komisija, koja je u sažetku opisala zašto smatra da je bilo potrebno dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini kako bi se otvorili pregovori o članstvu u Europskoj uniji.

Naravno, ovu odluku još mora potvrditi Europsko vijeće na svom sastanku koji će se održati 21. i 22. marta ove godine.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sada je i Europska komisija objavila potpuni dokument, koji je predstavljen Europskom parlamentu i koji će biti predstavljen Europskom vijeću, kako bi se i potvrdila odluka koju je donijela Europska komisija. 

U dokumentu, koji je u posjedu portala Radiosarajevo.ba, navodi se osam osnovnih koraka koje je naša zemlja morala da ispuni kako bi zaradila zeleno svjetlo Europske komisije. Oni su

  • Koordinacija i rad svih tijela koji rade na implementaciji pravnih normi iz Europske unije
  • Usvajanje amandmana na Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV)
  • Usvajanje novog zakona o VSTV i zakona o sudovima BiH
  • Usvajanje novog Zakona o sukobu interesa
  • Preduzimanje koraka na borbi protiv korupcije 
  • Uspostavljanje koordinacije na pitanjima kontrole granica i migracija te funkcionisanje novog sistema za azil
  • Osiguravanje zabrane mučenja, posebno uspostavom nacionalnog preventivnog mehanizma protiv mučenja i zlostavljanja
  • Garantovanje slobode medija i zaštite novinara, s posebnim akcentom na pravosudna rješenja slučajeva prijetnji i nasilja protiv novinara
Ursula von der Leyen: "Dat ćemo zeleno svjetlo za početak pregovora EU s BiH"

Ursula von der Leyen: "Dat ćemo zeleno svjetlo za početak pregovora EU s BiH"

Treba napomenuti da je po svih osam tačaka naglašen pozitivan rad vlasti i institucija u Bosni i Hercegovini, s tim da tačka tri, vezana za zakone o VSTV i sudovima, još nije implementirana. Ipak, kako se navodi u izvještaju, aktivno se radi na usvajanju ovih zakona. 

Nakon ovih informacija, prema dokumentu, slijedi zaključak, u kojem Europska komisija naglašava nekoliko važnih činjenica. 

"Unatoč nekim razvojima navedenim u izvještaju, koji idu protiv pozitivnog zamaha, opći angažman na putu zemlje ka EU preveo se u opipljive rezultate. To se mora nastaviti s odlučnim koracima kako bi se finalizirale ključne reforme u narednom periodu u skladu s pravilima i standardima EU.

Bosna i Hercegovina također je postigla i održala punu usklađenost s Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom (CFSP) EU, što je sada još značajniji signal o zajedničkim vrijednostima i strateškoj orijentaciji u novom geopolitičkom kontekstu.

S obzirom na postignute rezultate od 2022. godine, Komisija smatra da Bosna i Hercegovina postiže potrebnu razinu usklađenosti s kriterijima za članstvo. Stoga Komisija preporučuje Vijeću da otvori pregovore o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom u skladu s tačkom 17. zaključaka Europskog vijeća od 14. i 15. decembra 2023. godine.

Konaković: 'Aplauz nakon govora Ursule von der Leyen je najbolji dokaz da je EU uz BiH'

Konaković: 'Aplauz nakon govora Ursule von der Leyen je najbolji dokaz da je EU uz BiH'

Nadalje, Komisija preporučuje Vijeću da usvoji pregovarački okvir nakon što Bosna i Hercegovina poduzme daljnje korake u skladu s izvješćem Komisije. Komisija je spremna izvijestiti Vijeće o napretku koji BiH postiže u vezi s tim koracima", stoji u dokumentu EK. 

Poslije zaključka su napomenute još neke važne stvari, vezane za druge prioritete na putu Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji. Tako je naglašeno da je Komitet za stabilizaciju i pridruživanje potpuno operativan, te da se aktivno radi na rješavanju naslijeđa rata.

Pored toga, ističe se i rad na reformi javne administracije, gdje se navodi kako sve ide po usvojenom planu koji obuhvata period od 2022. pa sve do 2027. godine. Naglašen je i dobar rad institucija Bosne i Hercegovine, koji je posebno istaknut kroz usvajanje budžeta i formiranje vlasti u BiH.

Za kraj je izdvojeno i potpuno usaglašavanje vanjske politike Bosne i Hercegovine s Europskom unijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije