Dodik o neusvajanju Zakona o sudu BiH: Nismo mi tolike budale da ništa ne znamo

11
Radiosarajevo.ba
Dodik o neusvajanju Zakona o sudu BiH: Nismo mi tolike budale da ništa ne znamo
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik ponovo je komentirao evropski put Bosne i Hercegovine te se osvrnuo na neusvajanje Zakona o sudu BiH na sjednici Vijeća ministara  BiH.

Dodik pokušava uvjeriti da će historijska odluka, koja će se donijeti, biti neka "opća, načelna, koja ništa neće značiti" te da će poslije te odluke Evropskog vijeća sljedećeg dana sve biti isto, samo što će se na dnevni red staviti svih 14 prioriteta, a njima je pripisao i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda i zatvaranje ureda visokog predstavnika.

Ponovo je postavio ultimatum da to mora ići prvo te kada se to završi može se pričati o datumima i svim drugim zakonima. 

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Prijedlog zakona o sudu u kojem se mjesto određuje za godinu dana, a koji je danas bio na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara nazvao je podvalom.

"Ma nemojte. Sve što je RS-u važno to odlazi, a ovo jednog dana čekamo možda nekog drugog da to završi. A zašto to može da bude u Sarajevu? Oni pokušavaju sad na jedan ružan način da naprave neki animozitet između Istočnog Sarajeva i Banje Luke. Ljudi u Istočnom Sarajevu i tekako razumiju o čemu se radi", istakao je Dodik.

Odjednom za njega je Istočno Sarajevo postalo "isto Sarajevo" te je kazao da ako apelaciono odjeljenje bude u Istočnom Sarajevo, to je isto kao da je u Sarajevu.

Smatra da bi sudije ne bi morale da prenoće u Istočnom Sarajevu, nego bi dolazile iz Sarajeva na suđenje te da to navodno govori da bi Apelacioni sud Bosne i Hercegovine bio "njihov sud", a ne "Istočnog Sarajeva".

Ponovo se vratio na ultimatume i kazao da se o pitanju sjedišta apelacionog suda neće odlučivati za godinu dana, nego odmah ili se neće odlučivati.

"Ako hoćete to stavite ga u Banjaluku. Ako kažete da ne može Banjaluka, šta može? Može li Gradiška, Prijedor, Novi Grad? Kažite nam šta može, a ne samo da kažete da ne može", poručio je Dodik.

Zasmetalo mu je i to da bi državni apelacioni sud mogao imati nadležnosti da presuđuje o imovinskim odnosima između entiteta i nivoa države jer smatra da će "uzeti svu imovinu" koja je, podsjećamo, državna.

"Nismo ni mi tolike budale da ništa ne znamo. Naravno da ta odredba ne može. I to nigdje ne piše u nekom zakonu ili standardu iz Evrope ili svijeta. To je jedna potpuna politička otimačina", rekao je Dodik.

Možete da odlučujete, kaže Dodik, samo i isključivo po zakonima koje donese Parlamentarna skupština BiH.

"Ova trojka koja je bila u Laktašima, oni su formulisali tu priču i definisali da je normalno da se odlučuje po zakonima koje donese Parlamentarna skupština BiH. Sada se, naravno, od toga ograđuju, ali to je odlična formulacija koju su oni predložili nama u Laktašima i na tome ćemo istrajati. Samo zakoni koje donese Parlamentarna skupština BiH, mogu da budu predmet suda BiH i ništa više", poručio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije