Hvala, Italija: Giorgia Meloni održala snažan govor u Senatu i podržala Bosnu i Hercegovinu

4
Radiosarajevo.ba
Hvala, Italija: Giorgia Meloni održala snažan govor u Senatu i podržala Bosnu i Hercegovinu
Foto: EPA / Giorgia Meloni

Premijerka Italije Giorgia Meloni održala je govor u Senatu uoči važnog sastanka Evropskog vijeća.

Ona se tokom izlaganja dotaknula se brojnih tema koje se tiču unutrašnje, ali i vanjske politike, gdje je poseban osvrt posvetila proširenju Europske unije i pregovaračkom statusu Bosne i Hercegovine.

"U svjetlu preporuke sadržane u relevantnom izvještaju Evropske komisije, otvaranje pristupnih pregovora za Bosnu i Hercegovinu. Ovo je odluka koja može dovesti do daljnjeg i odlučnog napretka Sarajeva na putu reformi ka Europskoj uniji.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Štaviše, već smo vidjeli kako je davanje statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini u decembru 2022. godine dovelo do toga da za nešto više od godinu, ova država provede veći broj reformi nego što je urađeno u prethodnih 10 godina", kazala je Meloni.

U svom govoru, premijerka Italije osvrnula se i na izdvajanja evropskih zemalja za odbranu.

"Potrošnja na odbranu", prema Meloniju, "znači ulaganje u svoju autonomiju, u svoju sposobnost da računa i odlučuje, u svoju sposobnost da najbolje brani svoje nacionalne interese".

A to je, prema njenom mišljenju, "put kojim Evropa mora da ide".

I iz tog razloga "bit će potrebno dublje proći u pitanje resursa koji su potrebni i na nivou EU da bi se napravio neophodan iskorak kvaliteta u sektoru odbrane", naglasila je Meloni.

Politico otkriva: BiH dobija otvaranje pregovora, ali pod određenim uslovima

Politico otkriva: BiH dobija otvaranje pregovora, ali pod određenim uslovima

Šefica vlade Italije je stoga poručila da je spremna podržati pristupanje Bosne i Hercegovine, kao i Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

Održat će se i diskusija na temu imigracije, na kojoj je Meloni još jednom objasnila da se "ne možemo kontrolisati i ne možemo spustiti gard", nastavljajući da slijedi "dvostruki cilj Italije: povećanje ispada na afričkom kontinentu i pokretanje globalnog saveza protiv trgovaca ljudima".

Kompletno obraćanje i snažnu podrška BiH: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije