Italijanska premijerka Giorgia Meloni u posjeti Hrvatskoj: Najavljeno ukidanje mjera na granicama

0
Radiosarajevo.ba
Italijanska premijerka Giorgia Meloni u posjeti Hrvatskoj: Najavljeno ukidanje mjera na granicama
Foto: EPA / Giorgia Meloni i Andrej Plenković

Italijanska premijerka Giorgia Meloni izjavila je u petak u Zagrebu da će Italija ukinuti kontrole na granici sa Slovenijom čim se geopolitička situacija stabilizira.

Meloni, prva italijanska premijerka u historiji, bila je i prva predsjednica neke italijanske vlade u bilateralnom posjetu Hrvatskoj u više od dva desetljeća.

"Neobjašnjivo je što smo geografski i povijesno vrlo bliske zemlje", rekla je Meloni na zajedničkoj konferenciji s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Parlament Ukrajine usvojio zakon po kojem se zatvorenici mogu priključiti vojsci

Parlament Ukrajine usvojio zakon po kojem se zatvorenici mogu priključiti vojsci

Unatoč odličnoj saradnji na ekonomskom i industrijskom planu, Meloni je naglasila da obje zemlje moraju zajedno djelovati i strateški.

Plenković je istaknuo da je Italija prvi trgovinski partner Hrvatske i jedan od pet najvećih ulagača u posljednjih 30 godina. Prošle godine, dvije zemlje imale su osam milijardi eura razmjene.

Meloni se složila s Plenkovićem po pitanju migrantske krize u Europskoj uniji. Naglasila je potrebu za drugačijom saradnjom s afričkim državama te spomenula dogovor s Albanijom o uspostavi centara za migrante.

Ministar u Hrvatskoj ostao bez riječi kad je čuo što djeca mogu kupiti: 'Idemo u smjeru zabrane'

Ministar u Hrvatskoj ostao bez riječi kad je čuo što djeca mogu kupiti: 'Idemo u smjeru zabrane'

"Veoma inovativan i inteligentan dogovor", rekla je Meloni, dodavši da je zainteresirao i druge europske države.

Meloni je izrazila spremnost Italije da ukine kontrole na šengenskim granicama čim se situacija smiri, a Plenković je pozvao na intenziviranje saradnje triju policija.

Razgovarali su i o proširenju Europske unije, koje Meloni naziva "ponovnim ujedinjenjem Europe". Oboje su istaknuli važnost cijenjenja napora država u tom procesu.

Hrvatski premijer zahvalio je italijanskoj premijerki na podršci članstvu u eurozoni, šengenskom prostoru te pristupanju Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), što bi se moglo dogoditi u prvih nekoliko mjeseci 2026. godine.

Meloni je u Zagreb stigla dan ranije te sudjelovala na neformalnoj večeri s drugim europskim čelnicima, gdje su razgovarali o novom strateškom programu EU-a. Europski čelnici će se sastati i u Parizu, Berlinu i Kopenhagenu kako bi raspravljali o istoj temi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije