Ministar u Hrvatskoj ostao bez riječi kad je čuo što djeca mogu kupiti: 'Idemo u smjeru zabrane'

1
Radiosarajevo.ba
Ministar u Hrvatskoj ostao bez riječi kad je čuo što djeca mogu kupiti: 'Idemo u smjeru zabrane'
Foto: Unsplash / Energetska pića / Ilustracija

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš traži hitno ograničavanje konzumacije energetskog napitka "Prime", zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima te nikotinskih vrećica zbog čega će se u utorak popodne, 14. novembra, održao hitan sastanak.

"Nakon što je Slovenija zabranila kofeinsku verziju energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima, i Hrvatska ide u tom smjeru", saopćilo je u utorak Ministarstva zdravstva.

Saznanjem o sastojcima i mogućim učincima tih proizvoda, ministar Beroš je, napominju tražio hitno ograničavanje njihove konzumacije za djecu.

Ivica Puljić se javio iz Amerike: 'State Department je sve demantirao'

Ivica Puljić se javio iz Amerike: 'State Department je sve demantirao'

Osim energetskog pića, to su i nikotinske vrećice koje sadrže nikotina u količini i do tri kutije cigareta, što je, kažu, zgrozilo doktore i samog ministra.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je upozorenje o štetnosti energetskih napitaka, a večeras će Ministar Beroš će održati sastanak s Državnim inspektoratom Hrvatske kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka i nikotinskih vrećica, koji su djeci trenutno legalno dostupni na tržištu.

Podsjetimo, Agencija za sigurnost hrane BiH o energetskom piću 'Prime' je također dala kratko upozorenje.

Oglasila se Agencija za sigurnost hrane BiH o energetskom piću 'Prime'

Oglasila se Agencija za sigurnost hrane BiH o energetskom piću 'Prime'

U Bosni i Hercegovini je na snazi Pravilnik o pružanju informacija potrošačima o hrani ("Službeni glasnik BiH", broj 68/13), kojim je preuzeta Uredba (EU) 1169/2011 o pružanju informacija potrošačima o hrani. U Aneksu III. Pravilnika propisano je da se za pića, osim onih na bazi kofeina, čaj ili kavu, ekstrakt čaja gdje naziv proizvoda uključuje pojam "kafa" ili "čaj", a koji su namijenjeni za konzumaciju bez modifikacija i sadrže kofein, iz bilo kojeg izvora, u proporcionalnom omjeru koji prelazi 150 mg/l na deklaraciji mora navesti sljedeća obavijest:

"Visok udio kofeina. Ne preporučuje se djeci, trudnicama i dojiljama", kažu iz Agencije.

Prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba, energetsko piće 'Prime' može se kupiti na slobodnom tržištu BiH, a prodaje se i putem društvenih platformi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije