Nermin Nikšić: 'Sada se pitaju kako smo uspjeli sve da dobijemo, a da ništa ne (iz)damo'

19
Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić: 'Sada se pitaju kako smo uspjeli sve da dobijemo, a da ništa ne (iz)damo'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić se danas, 20. marta, oglasio na Facebooku, povodom puta naše zemlje ka Europskoj uniji.

Objavu Nermina Nikšića prenosimo u cijelosti: 

"Bosna i Hercegovina ide naprijed. Usvojili smo zakone koji su godinama bili na čekanju i pokrenuli smo reforme koje će omogućiti brži razvoj države i osigurati bolji život za sve naše građane. Proces pregovaranja sa EU za nas je već odavno počeo.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Od preuzimanja vlasti pregovaramo sa EU predstavnicima, sklapamo sporazume, uspostavljamo čvrste diplomatske odnose sa svim državama članicama EU i dogovaramo ekonomsku saradnju. Nakon deset godina negativnih izvještaja o napretku BiH, EU ne krije zadovoljstvo da napokon mogu napisati da je napredak vidan i da je za godinu dana postignuto više nego u prethodnih deset godina.

Sudeći prema svim signalima koje smo dobili od EU, po diplomatskoj ofanzivi u vidu mnogobrojnih značajnih delegacija koje su posjetile BiH u zadnjih par mjeseci, a posebno po pozitivnom izvještaju Evropske komisije i preporuci predsjednice Von der Leyen da se pregovori sa BiH otvore, imamo puno pravo da budemo optimisti i da očekujemo pozitivan odgovor EU. Naravno da nema mjesta nikakvoj euforiji, posao još nije gotov, 21. mart je dan kada očekujemo odluku, a u svakom slučaju pred nama je još puno posla.

Otvaranje pregovora sa EU Bosna i Hercegovina ide naprijed. Usvojili smo zakone koji su godinama bili na čekanju i...

Posted by Nermin Nikšić on Среда, 20. март 2024.

Smatram vrlo važnim da smo razgovorom i dogovaranjem sa partnerima omogućili usvajanje važnih zakona i da ti zakoni ostaju na snazi bez obzira na EU odluku. Na taj način popravljamo imidž BiH u svijetu i da nas nakon dugo vremena smatraju dostojnim partnerima za razgovor. Sve to smo postigli time što smo širenje straha i podizanje tenzija zamijenili razgovorom, dogovorom, jačanjem povjerenja i nužnim kompromisom.

Optuživali su nas da popuštamo, da izdajemo, da prodajemo, a sada su se ušutjeli i pitaju se kako smo uspjeli toliko da dobijemo, a da ništa ne (iz)damo. Niti smo mi šta dobili niti je bilo ko nešto izgubio. Nema pobjednika niti poražnih. Bez bilo koga od učesnika razgovora ne bi bilo evidentnog napretka i dogovora. Jedini pobjednik otvaranjem pregovora su svi građani BiH, na svakom pedlju naše države. To nam je jako važno jer mi ne poznajemo naše i njihove građane i narode niti naše i njihove općine, gradove, kantone i entitete.

Pred nama je još mnogo posla, ovo je samo početak i mi ne namjeravamo stati dok građanima ne osiguramo kvalitetne uvjete života, ne samo da više ne napuštaju BiH, već da se i oni koji su je napustili počnu vraćati svojim domovima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije