Feraget: Sud nije naredio novo vještačenje u predmetu Dženan Memić

Radiosarajevo.ba
Feraget: Sud nije naredio novo vještačenje u predmetu Dženan Memić
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Ifet Feraget

Ifet Feraget, punomoćnik Muriza Memića, reagirao je na današnje saopćenje Tužilaštva KS, koje je navelo da je u slučaju Dženana Memića naređeno novo vještačenje.

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Povodom današnjeg saopštenja za javnost Kantonalnog tužilaštva KS ističem sljedeće:
Nakon što je postupajući tužilac Sead Kreštalica na današnjem nastavku glavnog pretresa pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, koji se vodi protiv optuženih Ljube i Bekrije Seferović, dostavio sudu nalaz vještaka saobraćajne struke Ištvana Bodala iz Novog Sada, te predložio da sud izvrši uvid u taj nalaz i pozove tog vještaka radi pojašnjenja njegovog navodnog učešća u izradi nalaza i mišljenja Centra za vještačenje Zenit Banja Luka, sudija Kantonalnog suda u Sarajevu Igor Todorović je bio više nego jasan kada je tužiocu Kreštalici jasno rekao:

'Tužioče, ovaj nalaz Instituta za forenziku i projektovanje doc. doktor Ištvan Bodalo nema potpisa vještaka, ima samo broj ja ne znam šta to znači, nema datuma, samo stoji u Novom Sadu 2019. godine, a 2019. godina nije datum, osim toga ako stoji Institut za forenziku i projektovanje trebalo bi da stoji i pečat tog Instituta na nalazu a nema ni pečata, na nalazu stoji postupajući po naredbi Igora Todorovića zamjenika Osnovnog Javnog Tužioca a ne piše gdje? Vi vrlo dobro znate da je ovaj sud izdao naredbu za vještačenje Centru za vještačenje i procjenjivanje Zenit Banja Luka, da je taj Centar sudu dostavio nalaz i mišljenje i ja ne znam sad šta vi sa ovim nalazom hoćete da dokažete.' 

Nakon toga, sudija Kantonalnog suda u Sarajevu Igor Todorović je ponovo bio više nego jasan kada je tužiocu Kreštalici rekao i sljedeće:

'Dobro, opet kažem znam kome je sud dao naredbu, timu vještaka, tim vještaka čine Dragan Salić, Aleksandar Jefić i Slaviša Stojinić, i upotpunjen je i od strane doktora Vlade Markovića. Ko je vršio i da li je ovaj nalaz sačinjen i od strane Bodalo Ištvana, to vi tužioče, evo kažete da ste pokrenuli istragu, u toku istrage dokazujte, utvrđujte, tim se sud baviti neće, dakle ovaj vaš podnesak je za sud irelevantan. Za sljedeći glavni pretres planirano je saslušanje tima vještaka ispred Centra za vještačenje Zenit Banja Luka, pripremite se dakle za ispitivanje vještaka i eventualno iznošenje završnih riječi.'

Dakle, iz svega navedenog je više nego jasno da Kantonalni sud u Sarajevu nije odredio novo vještačenje u predmetu Dženan Memić. 

Važno ja naglasiti da je nalazom Centra za vještačenje Zenit Banja Luka, koji je pred sudom prezenitran 15.11.2019. godine, već utvrđeno da se saobraćajna nesreća nije desila, kao što je to prethodno svojim nalazom utvrdio i prof. dr. Mirsad Kulović. 

Napominjem da je protiv tužioca Seada Kreštalice otac ubijenog Dženana Memića g. Muriz Memić dana 05.10.2018. godine podnijeo krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, kao i protiv ostalih osam tužilaca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koji su radili na ovom predmetu, na čelu sa tadašnjom glavnom kantonalnom tužiteljicom Dalidom Burzić, te velikog broja policijskih službenika MUP KS, sudskih vještaka itd., te da je Tužilaštvo BiH već otvorilo istragu protiv određenih lica. Ovo tužilaštvo treba vršiti provjeru svih navoda vezano za 'navodni nalaz vještaka iz Novog Sada'.

Prednje saopštenje dajem radi potpunog i tačnog informisanja javnosti, s obzirom da se plasiraju informacije koje mogu imati štetan uticaj na tok i ishod ovog sudskog postupka.

Ifet Feraget, advokat"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije