KS / Objavljujemo detalje: Šta se danas dešavalo na suđenju u slučaju Dženan Memić

13. 12. 2019. u 10:50:00 S. H.

Shares: 14

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještaku medicinske struke u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića jučer u 14 sati, a u slučaju smrti Dženana Memića.

Nakon što je 15. novembra prezentiran nalaz vještaka saobraćajne i mašinske struke koje je radio Centar za vještačenje Zenit iz Banje Luke, po naredbi suda zatražena je dopuna vještačenja po vještaku medicinske struke jer je prilikom izrade prezentiranog vještačenja konsultovan. U vještačenju koje je prethodno prezentirano njegovo ime nije navedeno na što je prigovorilo Tužilaštvo KS, stoga je Sudsko vijeće zatražilo dopunu vještačenja.

Suđenje u slučaju Dženan Memić dotaklo dno, Muriz najavio krivične prijave

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještaku medicinske struke u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića. Nakon što je 15.

No, kako je nalaz vještaka Vlade Markovića sud zaprimio tek jučer, isti će biti prezentiran tek na narednom ročištu, a danas je uručen strankama u postupku.

Sudija Todorović rekao je i kako je Tužilaštvo KS jučer dostavilo podnesak - nalaz i mišljenje Instituta za forenziku i projektovanje iz Novog Sada u kojem se navodi da su radili vještačenje po nalogu Igora Todorovića, zamjenika postupajućeg tužioca (?!). Todorović je rekao tužiocu Seadu Kreštalici kako nalaz koji su dostavili, a ispod kojeg se navodi ime vještaka Ištvana Bodole, nema potpisa vještaka, datuma niti pečata institucije u kojoj je rađen, te je pitao ko je izdao nalog za vještačenje. Kreštalica je potom rekao kako će vještak prezentirati nalaz, na šta je sudija Todorović reagirao.

Kreštalica je potom u sudnici pročitao kako je Bodolo izlazio na mjesto događaja, te kako je usporedbom ta dva nalaza uočeno kako je njegov nalaz identičan Centru za vještačenje iz Banje Luke, "uz kozmetičke izmjene, poput razlike u ekavici i ijekavici, sa potpuno istim sadržajem, fotografijama, zagradama, fontom slova i drugim". Pri tom, u nalazu vještaka iz Novog Sada navodi se, navodno, na osnovu istih parametara da je riječ o saobraćajnoj nezgodi. 

 

Tužilaštvo tvrdi kako je Centar Zenit plagirao, tj. koristio njihov sudski spis, te su rekli kako je o ovom slučaju upoznata SIPA, kao i da je pokrenut predmet u Tužilaštvu KS da bi se utvrdilo kako je vještak iz Novog Sada mogao raditi bez naloga Suda. Potom su uložili prigovor na vještačenje Centra Zenit, te su zatražili novo vještačenje i svjedočenje vještaka Hodale, te su od suda zatražili da od Tužilaštva BiH uzme detalje istrage.

Sudija Todorović rekao je kako se sud ovim nalazom neće baviti, te da je podnesak Tužilaštva irelevantan.

"Zna se kome je sud izdao naredbu za vještačenje. Sud se ovim neće baviti, time se vi bavite", poručio je Todorović.

Od stranaka u postupku zatraženo je da se pripreme za završnu riječ na narednom ročištu u januaru iduće godine, kada će biti i prezentiran zaprimljen nalaz vještaka medicinske struke.

Slučaj Memić: Novo vještačenje utvrdilo da se saobraćajna nesreća nije dogodila

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještacima saobraćajne struke u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića. Pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Igor Todorović danas je u sudnici prezentiran nalaz vještaka, te su saslušani vještaci koji su radili vještačenje.

Podsjećamo, na prethodnom ročištu predstavljen je nalaz vještaka saobraćajne i mašinske struke koji su utvrdili kako nema dovoljno dokaza da se zaista dogodio kontakt kombija i pješaka, te da vještaci smatraju da se ova nesreća nije dogodila ili barem na opisan način

Slučaj Memić: Oštećenja na kombiju nisu mogla nastati udarom glave pješaka

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještacima saobraćajne struke u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića. Pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Igor Todorović danas je u sudnici prezentiran nalaz vještaka, te su saslušani vještaci koji su radili vještačenje.

Podsjetimo, 8. februara 2016, Dženan Memić (22) stradao je dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u, a od tada je trajalo suđenje u slučaju njegove tragične smrti.

Pogledajte film Jara: O dobroj duši, o ljubavi, o Dženanu Memiću

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA