Tužilaštvo KS naredilo novo vještačenje u slučaju Dženana Memića

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo KS naredilo novo vještačenje u slučaju Dženana Memića
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Ročište u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića

Radi potpunog i tačnog informisanja javnosti o današnjem suđenju u predmetu protiv optuženih Ljube Seferovića i Bekrije Seferovića zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa i dr., Kantonalno Tužilaštvo KS izdalo je sljedeće saopštenje za javnost:

Nakon što je dana 15.11.2019 godine održan glavni pretres na kojem su saslušani vještaci Centra za vještačenje i procjenjivanje „Zenit“ iz Banja Luke, ovo Tužilaštvo je u istom predmetu zaprimilo nalaz i mišljenje Instituta za forenziku i projektovanje, po sudskom vještaku za oblast mašinstva i saobraćaja doc. dr. Ištvan Bodolo, dipl. inž. iz Novog Sada.

Arijana Memić nakon ročišta: Sram te bilo, Seade Kreštalice

Upoređujući njegov nalaz i nalaz „Zenita“, vidljivo je da je Ištvan Bodolo i u svom nalazu naveo da je izlazio na lice mjesta, te je potom uradio nalaz sa elementima koji su u odlučujućem dijelu identični nalazu Centra za vještačenje i procjenjivanje „Zenit“, samo sa različitim zaključkom u pogledu postojanja saobraćajne nezgode.

Objavljujemo detalje: Šta se danas dešavalo na suđenju u slučaju Dženan Memić

O navedenom je upoznata Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, te  je formiran i predmet u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu u cilju utvrđivanja kako je moguće da nalaz i mišljenje radi i vještak iz Novog Sada  koji nije određen naredbom suda, koji nije naveden kao član ekspertnog tima, a koji je na osnovu sadržine sudskih spisa utvrdio da se u konkretnom slučaju radi o saobraćajnoj nezgodi. 

Zbog navedenih informacija, Tužilaštvo je uložilo prigovor zakonitosti izvođenja dokaza nalaza i mišljenja Centra za vještačenje i procjenjivanje „Zenit“ jer smatramo da je nalaz Ištvana Bodola korišten prilikom izrade nalaza „Zenita“ sa prilagođavanjem zaključaka, zbog čega je:

  1. Sudu predložilo da nakon što izvrši uvid u dostavljeni nalaz i mišljenje vještaka saobraćajne struke Ištvana Bodalo ispred Instituta za forenziku i projektovanje, odredi novo vještačenje shodno odluci Vrhovnog suda FBiH izvan Bosne i Hercegovine radi pravičnog postupanja u ovom predmetu
  1. Da kao dodatni dokaz pozove Ištvana Bodala radi pojašnjenja svog učešća u izradi nalaza i mišljenja, te posjedovanja dokaza na osnovu kojih je dao svoj nalaz i mišljenje
  1. Da shodno odredbi člana 15. stav 2. ZKP F BiH Sud od Tužilaštva BiH zatraži eventualne dokaze do kojih je Tužilaštvo došlo povodom ovog predmeta vođenjem istrage, a koji dokazi bi eventualno mogli uticati na donošenje sudske odluke, kako one koje terete optužene tako i one koje im idu u korist.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije