Arijana Memić nakon ročišta: Sram te bilo, Seade Kreštalice

Radiosarajevo.ba
Arijana Memić nakon ročišta: Sram te bilo, Seade Kreštalice
Foto: Arhiv / Arijana Memić

Nakon što je Tužilaštvo Kantona Sarajevo na današnjem ročištu u slučaju Dženan Memić na Kantonalnom sudu u Sarajevu pokušalo nezakonitim dokumentom osporiti nalaze vještačenja Centra za vještačenje Zenit iz Banje Luke čiji vještaci su utvrdili da Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći ili barem na način kojim je to opisano, tvrdeći da su nalazi plagijat, oglasila se i Dženanova sestra Arijana Memić statusom na Facebook profilu.

Objavljujemo detalje: Šta se danas dešavalo na suđenju u slučaju Dženan Memić

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještaku medicinske struke u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića jučer u 14 sati, a u slučaju smrti Dženana Memića. Nakon što je 15.

"Jedni su nam ubili Dženana, a ovaj i ovakvi kao što je on već četvrtu godinu za redom ubijaju našu porodicu.

Od kojekakvih epiteta dodijeljenih mom ubijenom bratu od strane ovog nečovjeka do psihičke torture nad svima nama.

Ne znam kada je izgubio ljudskost, da li je ikada imao, ali sada nema ni trunke.

Bez morala, obraza, časti, dostojanstva.

Uzalud vam trud, NIKADA ODUSTATI NEĆEMO", poručila je Memić i dodala: "Sram te bilo, Seade Kreštalice!"

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještaku medicinske struke Vlade Markovića u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića jučer u 14 sati, a u slučaju smrti Dženana Memića, koji će biti prezentiran na narednom ročištu.

Objavljujemo detalje: Šta se danas dešavalo na suđenju u slučaju Dženan Memić

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještaku medicinske struke u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića jučer u 14 sati, a u slučaju smrti Dženana Memića. Nakon što je 15.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović rekao je na današnjem ročištu i kako je Tužilaštvo KS jučer dostavilo podnesak - nalaz i mišljenje Instituta za forenziku i projektovanje iz Novog Sada u kojem se navodi da su radili vještačenje po nalogu Igora Todorovića, zamjenika postupajućeg tužioca (?!). Todorović je rekao tužiocu Seadu Kreštalici kako nalaz koji su dostavili, a ispod kojeg se navodi ime vještaka Ištvana Bodole, nema potpisa vještaka, datuma niti pečata institucije u kojoj je rađen, te je pitao ko je izdao nalog za vještačenje. 

Kreštalica je potom u sudnici pročitao kako je Bodolo izlazio na mjesto događaja, te kako je usporedbom ta dva nalaza uočeno kako je njegov nalaz identičan Centru za vještačenje iz Banje Luke, čak i kod tačaka i zareza. Pri tom, u nalazu vještaka iz Novog Sada navodi se, navodno, na osnovu istih parametara da je riječ o saobraćajnoj nezgodi. 

Tužilaštvo tvrdi kako je Centar Zenit plagirao, tj. koristio njihov sudski spis, te su rekli kako je o ovom slučaju upoznata SIPA, kao i da je pokrenut predmet u Tužilaštvu KS. Potom su uložili prigovor na vještačenje Centra Zenit, te su zatražili novo vještačenje i svjedočenje vještaka Hodale, te su od suda zatražili da od Tužilaštva BiH uzme detalje istrage.

Sudija Todorović rekao je kako se sud ovim nalazom neće baviti, te da je podnesak Tužilaštva irelevantan.

"Zna se kome je sud izdao naredbu za vještačenje. Sud se ovim neće baviti, time se vi bavite", poručio je Todorović.

Također, podsjećamo da je na prethodnom ročištu predstavljen nalaz vještaka saobraćajne i mašinske struke koji su utvrdili kako nema dovoljno dokaza da se zaista dogodio kontakt kombija i pješaka, te da vještaci smatraju da se ova nesreća nije dogodila ili barem na opisan način

Podsjetimo, 8. februara 2016, Dženan Memić (22) stradao je dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u, a od tada je trajalo suđenje u slučaju njegove tragične smrti.

Pogledajte film Jara: O dobroj duši, o ljubavi, o Dženanu Memiću

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije