Dom naroda ukinuo ponder dva Kantonu Sarajevo: Je li ispravljena nepravda?

5
L. M.
Dom naroda ukinuo ponder dva Kantonu Sarajevo: Je li ispravljena nepravda?
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Dom naroda FBiH

Na današnjoj sjednici Federalnog doma naroda izglasan je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine sa Izvještajem o rezultatima Javne rasprave. Zakon je usvojen sa 31 glas za.

Ovim zakonom je propisano da sadašnji koeficijent za raspodjelu Sarajevskom kantonu od 1,9658 (ponder 2) bude umanjen na 1,5.

To će, prema projekcijama, za sljedećih godinu dana, smanjiti prihode Kantonu Sarajevo za otprilike 86 miliona KM.

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: SIPA istražila, Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv KSBiH

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: SIPA istražila, Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv KSBiH

Koeficijent bi svake sljedeće kalendarske godine bio umanjivan za 0,1 posto, do vrijednosti 1,3.

Ovaj Dom je na 13. redovnoj sjednici, održanoj 14.10.2021. godine prihvatio tekst Nacrta Zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine čiji su predlagači delegati Jasmin Duvnjak, Sladan llić i Ivo Tadić, i zadužio predlagače da organiziraju i provedu javnu raspravu u trajanju 60 dana. U skladu sa navedenim Zaključkom održana je Javna rasprava o Nacrtu Zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH dana 23.1 1.2021. godine.

Zakon je izazvao veliku raspravu na sjednici, a delegat Naroda i Pravde, Elmedin Konaković, pozvao je ostale delegate da donesu zakon koji će biti zasnovan na mišljenju struke, u ovom slučaju Ekonomskog instituta u Sarajevu, te da se zanemari, odnosno odbije, Nacrt koji su predložili Duvanjak, Ilić i Tadić.

Vlada Federacije BiH je dala negativno mišljenje o izmjenama ovog zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije