Adnan Delić: Nikoga ne treba brinuti umanjenje pondera, a posebno...

5
Radiosarajevo.ba
Adnan Delić: Nikoga ne treba brinuti umanjenje pondera, a posebno...
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo rekao je kako nikoga ne treba brinuti umanjenje pondera u ovom kantonu.

"Nikoga ne treba brinuti umanjenje pondera Kantonu Sarajevu, a posebno nezrele izjave da će se na ovaj način zaustaviti rapidan rast i razvoj Kantona Sarajevo.

Jedini smo Kanton koji je prošle godine privatnom sektoru, samo kroz Ministarstvo privrede, vratili oko 155 miliona BAM kroz razne programe pomoći, a kroz izmjene i dopune zakonskih propisa, starih i po deset i više godina, umanjili smo ili potpuno ukinuli određene parafiskalne namete i administrativno-birokratske procedure za privrednike.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Odgovorno smo pristupili restruktuiranju javnih preduzeća koja će u rekordnom vremenskom periodu od višemilionskih gubitaša postati solventna preduzeća koja posluju s velikom dobiti.

Pratite rezultate KJP 'Sarajevo - šume' i JKP 'ZOI ‘84', ali i ostalih.

Kreirali smo javne registre svih dodijeljenih poticajnih sredstava, kako bi svaki utrošeni pfening bio transparentan, javan i dostupan svakom građaninu.

Osim toga, pokrenuli smo aktivnosti na digitalnoj transformaciji naših usluga, osnivanju Agencije za investicije, osnivanju poslovne zone Kantona Sarajevo, preduzetničkog inkubatora.

Također, uvest ćemo u zakonske okvire one koji su naša prirodna bogatstva decenijama koristili nezakonito bez ikakve naknade, kreirat ćemo nove zakonske regulative koje će poticati razvoj strateških grana privrede i još mnogo toga.

Permanentno radimo na umanjenju i/ili ukidanju parafiskalnih nameta, smanjenju i/ili ukidanju birokratskih procedura, povoljnim izvorima finansiranja…

Ne možete zaustaviti rast i razvoj Kantona Sarajevo ovakvim besmislenim, nezrelim i politikantskim odlukama, jer nije suština u tome koliko koji Kanton dobije sredstava, nego kako koji Kanton upravlja i određuje prioritete u trošenju tih sredstava.

I na kraju najvažnija stvar u svemu ovome je koliko je koja vlast u nekom Kantonu spremna nezakonito uzimati od svojih građana.

Sljedeće sedmice ćemo pokazati kako se koja vlast odnosila prema javnom dobru i kako je koja vlast prodavala imovinu građana", rekao je Delić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije