Hoće li Parlament FBiH ukinuti ponder 2 za KS: Paraliza glavnog grada BiH?

11
L. M.
Hoće li Parlament FBiH ukinuti ponder 2 za KS: Paraliza glavnog grada BiH?
Foto: Radiosarajevo/Fena / Zakazana sjednica Predstavničkog doma i press konferencija organa vlasti u KS

Godinama se u Federacija BiH priča o "pravednijoj raspodjeli javnih prihoda" i "povlaštenom položaju Kantona Sarajevo u odnosu na ostale".

Sve je ostalo na tome, a prijedlozi izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda vukli su se po ladicama Federalnog parlamenta do oktobra prošle godine kada je Nacrt zakona, čiji su predlagači delegati Jasmin Duvnjak, Ivo Tadić i Slađan Ilić, izazvao burnu raspravu na sjednici Doma naroda, ali je nakon glasanja prihvaćen u toj formi.

Za danas u 10 sati, zakazana je sjednica Predstavničkog doma PFBiH, a kao šesta tačka dnevnog reda predviđen je Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH na prijedlog Salke Zildžića i grupe zastupnika.

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

"Primjenom postojećih kriterija za raspodjelu javnih prihoda u Federaciji BiH građanima u svim kantonima u Federaciji BiH nije osigurana jednakost pred zakonom. Uvođeni su dodatni ponderi u sistem raspodjele javnih prihoda čime su određeni kantoni u startu privilegovani, dok su drugi kantoni na taj način dovedeni u diskriminirajući i neravnopravan položaj.

Ovim članom izvršena je izmjena koeficijenta za Kanton Sarajevo sa 1,9658 na 1,5 i svake sljedeće kalendarske godine će se umanjivati za 0,1 do koeficijenta 1,3", navodi se u obrazloženju.

Prema postojećem Zakonu, prihodi prikupljeni od indirektnih poreza, raspoređuju se tako što se KS koeficijent uvećava za dva, što ostali kantoni, pogotovo Tuzlanski i Zeničko-dobojski ovaj način raspodjele vide kao nepravedan.

Primjera radi, Tuzlanski kanton ima veći broj stanovnika, površinu, broj učenika u srednjim i osnovnim školama, a sredstva koja godišnje dobije po glavni stanovnika su gotovo duplo manja od onih koje dobije KS.

S druge strane, u KS se na godišnjem nivou prikupi najviše poreza, što organi vlasti ovog kantona uzimaju kao razlog zbog kojeg se KS ne smije ukinuti ponder 2.

Ministar finansija KS Davor Čičič je ranije rekao kako je učešće KS u FBiH, prema bilo kojem ekonomskom kriteriju, veće od sredstava koja se vraćaju u Kanton jer učešće KS u prikupljanju poreza na nivou FBiH iznosi više od 30 posto.

Tim povodom zakazana je hitna press konferencija predstavnika Skupštine i Vlade KS na kojoj će se obratiti svi šefovi klubova pozicije i opozicije, te predstavnici Koordinacije boračkih udruženja KS, Koordinacionog odbora osoba sa invaliditetom i nevladinog sektora.

Prije tri dana je u Sarajevu održan sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici Sindikata osnovnog obrazovanja, Sindikata srednjeg obrazovanja, Sindikata policije KS, predstavnici Koordinacionog odbora boračkih organizacija KS, Koordinacionog odbora osoba sa invaliditetom KS, Udruženja “Dajte nam šansu”, Udruženja “Tri plus” i drugi.

"Imamo potrebu oglasiti se i poslati snažno upozorenje svima koji nasilnim ukidanjem pondera 2 Kantonu Sarajevo žele potpuno paralizovati procese u glavnom gradu BiH i Kantonu Sarajevo. Zastupnici iz drugih sredina svjesno govore neistine svojim građanima i obećavaju med i mlijeko samo ako uzmu milione od Sarajeva.

Istina je drugačija. Ono što kantonalne vlade nisu uradile sa stotine miliona KM povećanja u budžetu proteklih godina, kao što nisu povećale prava građana tih kantona, neće uspjeti ni sa 10-ak miliona KM koje bi oteli od Sarajeva. Neodgovorni političari svjesno iznose spin da Sarajevo uzima nečiji novac, a istina je da bi Kanton Sarajevo imao više novca po bilo kojem ekonomskom kriteriju nego što to danas ima", navedeno je, između ostalog, u saopćenju.

Međutim, zastupnici iz drugih kantona tvrde drugačije. Tomislav Mandić (HDZ BiH) je na oktobarskoj sjednici Doma naroda rekao da je ovim zakonom potpuno zapostavljen ostatka države spram Sarajeva.

"Ukidanje ovog posebnog koeficijenta za KS svake bi godine oslobodilo oko 140 miliona KM za druge kantone i omogućilo ravnomjerniji ravoj ostatka Federacije", rekao je Mandić.

I jedni i drugi se slažu da je potrebna izmjena ovog zakona kako bi se omogućila pravedna raspodjela javnih prihoda. Međutim, predstavnici KS, ne pristaju na ukidanje pondera 2.

Iz Vlade FBiH se još nisu oglasili po ovom pitanju, a zastupnici u Predstavničkom domu raspravljati o predloženim izmjenama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije